buitenland

Een zeldzame blik in de ruïnes van het belegerde Kobani (video)

Door Tom Reijner - 03 december 2014

Een cameraploeg van de Amerikaanse nieuwszender CNN is de verwoeste stad Kobani binnengetrokken. De stad is al twee maanden het toneel van hevige gevechten tussen IS en Koerden.

Volgens de verslaggevers van CNN zijn er echter nog altijd mensen aanwezig. Het zou gaan om zo’n 2.000 mensen die weigeren om huis en haard te verlaten. Kobani telde voor het uitbreken van de oorlog meer dan 50.000 inwoners, maar daarvan zijn de meesten inmiddels weggetrokken.

Winter

Nu de winter langzaamaan zijn intrede doet in het noorden van Syrië, is het moeilijk om aan brandstof te komen. Ook eten is moeilijk te verkrijgen.

De stad wordt gebombardeerd door de door Amerikanen geleide anti-IS-coalitie. IS maakt gebruik van zelfgemaakte mortiergranaten, bijvoorbeeld in de vorm van jerrycans. De schade aan gebouwen is, net als veel andere steden in Syrië, groot, zie de video hieronder.

Zelfmoordaanslag

Eerder deze week slaagden ook verslaggevers van persbureau AP erin om Kobani te bereiken. Op de beelden is te zien hoe vliegtuigen van de anti-IS-coalitie boven stedelijke gebied cirkelen en hoe burgers zich verschuilen in de ruïnes.

Zaterdag wist IS, vermoedelijk vanuit Turkije, een zelfmoordaanslag te plegen. De terrorist die een bomauto liet ontploffen is schijnbaar met een bomauto vanuit het land naar Syrië gereden en heeft zich vlakbij de grens opgeblazen.

In dezelfde regio blies een terrorist zichzelf op met een bomgordelvest. In het zuiden van Kobani werd ook een bomauto tot ontploffing gebracht.

Speeltje

De Syrische president Bashar al-Assad gaf woensdag voor het eerst sinds lange tijd een interview aan een westers medium. Tegenover het Franse weekblad Paris Match gaf hij te kennen dat hij niet denkt dat de luchtaanvallen ook maar iets uithalen.

IS kan volgens hem veel beter worden bestreden met grondtroepen. ‘Je kunt terrorisme niet bestrijden met luchtaanvallen. Er zijn militairen op de grond nodig, die het land kennen en die kunnen reageren.’

In het interview, dat vorige week plaatshad, zegt hij niet bang te zijn hetzelfde lot te ondergaan als de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein of de Libische kolonel Muammar al-Khaddafi. ‘Wat er ook gebeurt, wij Syriërs zullen nooit accepteren dat ons land een speeltje in de handen van het westen wordt,’zei Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.