buitenland

Egypte ontzegt Joodse pelgrims toegang tot jaarlijks festival

Door Tom Reijner - 29 december 2014

Een Egyptische rechtbank heeft besloten dat Joden voortaan niet meer mogen komen op een festival, waar de geboorte van een belangrijke rabbijn wordt gevierd en zijn dood wordt herdacht.

Ook heeft de rechter de Egyptische overheid gevraagd om de graftombe, waar het festijn elk jaar drie dagen lang plaatsheeft, te verwijderen van een lijst met officiële, heilige plekken, schrijft BBC News.

Schimmig

De reden voor dit besluit, dat alleen nog kan worden verworpen door een hogere rechtbank, is nogal schimmig. De rechter beroept zich op ‘morele delicten’ die de afgelopen keren zouden zijn gepleegd. Maar wat die misdrijven dan precies zijn, is niet duidelijk. De rechter wilde zijn oordeel niet verder toelichten.

Inwoners rond de graftombe in Damanhour, op zo’n 180 kilometer ten noorden van de hoofdstad Caïro, zouden onlangs hebben geklaagd over de ‘verstorende’ veiligheidsmaatregelen rond het festival. Die zijn noodzakelijk, aangezien het Arabische land wordt geteisterd door radicaalislamitische groepen.

Pelgrimstocht

Ieder jaar komen Joden van buiten Egypte – in het Arabische land zelf wonen naar schatting minder dan veertig Joden – bijeen om de geboorte van rabbijn Yaakov Abuhatzeira (1806-1880) te vieren en zijn dood te herdenken.

De Marokkaans-Joodse rabbijn, zoon van de belangrijkste rabbijn in Marokko, verliet in 1879 zijn geboorteland voor een pelgrimstocht naar Het Heilige Land, via Algerije, Tunesië en Libië en Egypte. Toen hij door het laatstgenoemde land trok, werd hij ziek en stierf.

Hij werd begraven in Damanhour, waar zijn graftombe sindsdien een plaats voor hedendaagse pelgrims is geworden. Zijn volgers hebben verschillende keren geprobeerd om zijn lichaam uit Egypte weg te halen, maar die pogingen bleken tevergeefs.

Vredesverdrag

In het vredesverdrag dat Egypte en Israël in 1979 sloten, werd geregeld dat Joden vrij toegang zouden krijgen tot de voor hen heilige tombe, maar dat ‘privilege’ is hen maar af en toe gegund.

In 2001 en 2004 ontzegden Egyptische rechters de Joden ook al eens de toegang tot het festival. In 2011 werd het festival afgeblazen vanwege de grote onrust na het aftreden van de toenmalige president Hosni Mubarak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.