buitenland

Einde ISAF-missie Afghanistan, per 1 januari ‘Resolute Support’

Door Elif Isitman - 28 december 2014

Zondag is er een formeel einde gekomen aan de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan. Nederland maakte ook deel uit van de ISAF-missie. De NAVO stelt nu een nieuwe, veel kleinere hulpmissie in.

Zondag was op het regionale hoofdkwartier van de NAVO een slotceremonie voor  de missie. Daar bedankte de Amerikaanse generaal John Campbell de NAVO-militairen voor hun inzet. De ISAF-missie heeft in totaal dertien jaar geduurd en stond onder leiding van de Verenigde Staten. Er deden 48 landen aan mee.

De nieuwe hulpmissie heet Resolute Support. Navo-chef Jens Stoltenberg kijkt positief terug op de gevechtsmissie in Afghanistan: ‘We hebben onze landen veiliger gemaakt door internationale terroristen een vrijhaven te ontnemen.’

Trainen en adviseren

Resolute Support volgt de missie ISAF op 1 januari op. Ook hier zal Nederland weer een rol gaan spelen. Nederland levert honderd manschappen aan Resolute Support.

De missie Resolute Support is vooral bedoeld om Afghaanse veiligheidskrachten te trainen en te adviseren. Dit zullen de meeste NAVO-leden dan ook gaan doen, terwijl Amerika ook een kleine gevechtsrol op zich zal nemen.

In de afgelopen jaren was de NAVO soms met 130.000 militairen aanwezig in Afghanistan. In totaal sneuvelden zo’n 3500 ISAF-militairen bij de missie, onder meer tijdens gevechten met Talibanstrijders. Ook eisten aanslagen van de Taliban hun tol bij NAVO-troepen.

President Barack Obama van de Verenigde Staten bestempelde het einde van de ISAF-missie in zijn kersttoespraak als ‘het einde van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan’. Amerika zal echter wel in het land aanwezig blijven.

Voor Resolute Support zullen in totaal zo’n 12.000 van de huidige militairen in Afghanistan blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.