buitenland

Erdogan tegen EU: ‘Bemoei je met je eigen zaken’

Door Elif Isitman - 15 december 2014

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie van afgelopen zondag, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt.

‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president maandag.

Hij lijkt niet wakker te liggen van eventuele consequenties voor EU-toetreding van zijn land: ‘Ze hebben niets te maken met stappen die wij binnen onze rechtsstaat nemen om onze nationale veiligheid te beschermen. We maken ons geen zorgen over wat de EU zou zeggen en of de ze ons als lidstaat accepteren. Hou je wijsheid alsjeblieft voor jezelf.’

Hij zei zich verder niet te willen ‘verzoenen’ met degenen die de Turkse regering ‘door middel van verzonnen nieuwsberichten en gefabriceerde voorpagina artikelen’ willen ondermijnen.

Kritisch

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten geregeld kritisch over het bewind van de Turkse president.

Zowel de EU als de Verenigde Staten hebben flinke kritiek geuit op zowel de politieactie als het gebrek aan persvrijheid in Turkije in het algemeen.

Vrije pers

Ook Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media. Hij noemde de inval maandag in Brussel ‘een slechte zaak’ en ‘niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers.’

Dinsdag praten de EU-ministers verder, onder meer over de ontwikkelingen in Turkije en over mogelijke consequenties voor de onderhandelingen met de EU.

Koenders wilde niet vooruitlopen op eventuele consequenties. ‘Eerst wil ik graag dat Europa in zijn geheel opkomt voor de normen en waarden en voor de vrijheid van pers en meningsuiting. Dan moeten we tegen het licht houden wat we er dan aan doen en hoe dat zich verhoudt tot de steun die aan Turkije wordt gegeven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.