buitenland

EU-hof: Britten moeten migratieregel terugdraaien

Door Elif Isitman - 18 december 2014

Groot-Brittannië moet een aantal immigratiemaatregelen terugdraaien omdat ze in strijd zijn met het Europese principe van het vrije verkeer van personen.

Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie donderdag. Het gaat hier specifiek om een Britse regel waarbij migranten zonder EU-paspoort een visum moeten aanvragen voordat ze Groot-Brittannië in mogen, ook wanneer ze in een andere EU-lidstaat al wel een verblijfsvergunning hebben gekregen.

De regering van Cameron stelt dat het grote aantal nephuwelijken binnen de EU de regel rechtvaardigt maar het Hof is het hier duidelijk niet mee eens.

Tegenslag

Het oordeel is een tegenslag voor de Britse premier David Cameron, die al langere tijd met allerlei suggesties voor maatregelen komt om de EU-migratie naar zijn land in te perken.

Daarnaast vormt de uitspraak een bedreiging voor andere Britse anti-migratiemaatregelen, schrijft The Telegraph.  Een voorbeeld hiervan is wanneer een EU-migrant familieleden zonder EU-paspoort over zou willen brengen. Groot-Brittannië wil dit beperken tot een minimum maar het Hof stelt dat wanneer de familieleden in kwestie in een EU-land wonen, dit gewoon moet kunnen.

Campagne

De woordvoerder van David Cameron heeft al laten weten dat de premier het ‘pertinent oneens’ is met de uitspraak van het Hof, gezien de campagne die de premier al lange tijd voor de inperking van migratie voert.

Volgens Cameron is er geen consistentie in de manier waarop er in de EU verblijfsvergunningen worden uitgedeeld. De premier is dan ook van mening dat het vereisen van een visum enige consistentie biedt in wie wel en niet wordt toegelaten tot het land.

Met zijn drang immigratie te beperken zou Cameron ook willen voorkomen dat de anti-EU-partij UKIP er te veel vandoor gaat met de kiezers. Die partij voert in Groot-Brittannië campagne voor de parlementsverkiezingen van 2015 met de boodschap dat zij de ‘ware conservatieven’ zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.