buitenland

Executie van deze Amerikaan op het nippertje tegengehouden

Door Shari Deira - 03 december 2014

De Amerikaan Scott Panetti zou woensdag worden geëxecuteerd, maar een federaal hof van beroep heeft de executie uitgesteld. De advocaten van Panetti zeggen dat hun cliënt schizofreen is, de rechter oordeelde in het voordeel van de man.

Het oordeel van de rechter werd uitgesproken acht uur voordat Panetti de fatale injectie zou krijgen. Criminelen mogen niet worden geëxecuteerd als zij geestesziek zijn, en niet kunnen begrijpen waarom zij gestraft worden.

Gezond

Of Panetti alsnog wordt geëxecuteerd, is niet duidelijk. Het federaal hof van beroep wil tijd om de ‘ingewikkelde juridische vragen’ te kunnen beantwoorden. Onderzoekers zullen nu beoordelen of Panetti mentaal gezond genoeg is voor een executie.

De 56-jarige Panetti is in 1995 veroordeeld voor de moord op de ouders van zijn vrouw in Texas Hill Country in 1992. Zijn vrouw en haar driejarige dochter moesten toekijken. Daarna ontvoerde hij zijn vrouw en haar dochter, hield ze vast en bedreigde hen.

Tijdens zijn proces trad Panetti op als zijn eigen advocaat, gekleed in een paarse cowboy outfit. Hij wilde meer dan tweehonderd getuigen oproepen, onder wie de Paus en Jezus, en hij nam een alter ego aan, die ‘Sarge’ moest worden genoemd. Het was ook zijn alter ego die de moorden had gepleegd.

Zijn advocaten zeggen dat de geestelijke situatie van Panetti in de gevangenis is achteruitgegaan en vinden dat hij een levenslange celstraf moet krijgen, niet de doodstraf. Volgens de officier van justitie zijn er geen significante veranderingen sinds het laatste onderzoek van Panetti zeven jaar geleden.

Moordenaars

In 1986 oordeelde het hooggerechtshof dat staten geen moordenaars mogen executeren, als voor hen niet duidelijk is waarom zij worden geëxecuteerd. Sinds 2002 is de executie van geestelijk gehandicapten verboden.

Panetti denkt zelf dat Satan het Texaanse gevangenissysteem bewerkt om zijn executie door te laten gaan, zodat hij het woord van God niet meer kan verkondigen. Maar volgens de officier van justitie is de geestelijke toestand van Panetti overdreven om de executie niet door te laten gaan.

Toch is al in 1978 schizofrenie bij Panetti vastgesteld en is hij daarvoor diverse keren opgenomen in een inrichting voor behandeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.