buitenland

Familie zamelde 200.000 dollar in voor gijzelaar Pierre Korkie

Door Shari Deira - 08 december 2014

De familie van Pierre Korkie, die door Al-Qa’ida in Jemen was gegijzeld, en de stichting waarvoor hij werkte, hadden 200.000 dollar losgeld ingezameld om te betalen aan de terreurbeweging. Het geld was al in Jemen, maar vlak voor de overdracht kwam Korkie om het leven.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft niet bijgedragen aan het losgeld, omdat Zuid-Afrika, net als de Verenigde Staten, geen losgeld betaalt om gijzelaars vrij te krijgen. Zo worden terroristische organisaties alleen meer gestimuleerd om westerlingen te ontvoeren.

Sms

Zaterdagochtend zou een konvooi naar de zuidelijke stad Aden vertrekken om de 54-jarige Korkie op te halen, meldt The New York Times. Om 06.00 uur, Zuid-Afrikaanse tijd, stuurde directeur Imtiaz Sooliman van de organisatie Gift for the Givers een sms naar Yolande Korkie: ‘Het wachten is bijna voorbij.’

Twee uur later werd Sooliman gebeld en kreeg hij het tragische nieuws dat Korkie om het leven was gekomen, enkele uren voor de geplande vrijlating. Hij is vermoedelijk doodgeschoten door terroristen van Al-Qa’ida, toen de Amerikaanse navy seals journalist Luke Somers probeerden te redden.

De Amerikanen zouden niet op de hoogte zijn geweest van de aanwezigheid van Korkie, en wisten ook niet dat een westerling zou worden vrijgelaten toen president Barack Obama toestemming gaf voor de missie. Gift for the Givers had ook de autoriteiten in Jemen niet op de hoogte gebracht van de geplande vrijlating.

Al-Qa’ida

Hoewel overheden terughoudend zijn met het betalen van losgeld, is het voor families vaak moeilijk om niet in te grijpen. Ook voor de familie en vrienden van Korkie, en voor Gift for the Givers. Sooliman zegt dat hij zich verplicht voelde om iets te doen. Vorig jaar namen bronnen van de organisatie contact op met de ontvoerders.

Na zeven maanden werd Yolande Korkie, die ook in mei vorig jaar werd ontvoerd door Al-Qa’ida, vrijgelaten zonder dat er losgeld was betaald. Voor Pierre Korkie eiste Al-Qa’ida toen 3 miljoen dollar, maar de familie van Korkie zei zo’n groot bedrag niet te kunnen opbrengen.

In augustus was er een doorbraak. Na onderhandelingen door stamhoofden met de ontvoerders, werd de eis voor losgeld verlaagd. In oktober eisten de ontvoerders 700.000 dollar. De onderhandelaars gingen in november opnieuw met elkaar in gesprek, maar zij brachten het er niet levend vanaf. De auto werd geraakt door een drone, zegt Sooliman.

Na dat voorval eiste Al-Qa’ida op 26 november nog 200.000 dollar voor Korkie. Dat geld werd ingezameld met donaties van familie, vrienden en andere donateurs. Het geld was overgebracht naar Jemen en de auto’s stonden klaar voor de overdracht. ‘Toen kreeg ik het telefoontje. Ik zei: “Hoe kan Pierre nou dood zijn?” Ze vertrekken nu,’ zegt Sooliman.

Het geld dat is ingezameld gaat terug naar Zuid-Afrika, net als het lichaam van Pierre Korkie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.