buitenland

Frankrijk zet extra militairen in tegen ‘Allahu akbar-aanvallen’

Door Servaas van der Laan - 23 december 2014

De Franse regering voert het aantal militaire patrouilles op tijdens de komende feestdagen om verdere aanvallen op onschuldige burgers te voorkomen. Het land werd de afgelopen dagen opgeschrikt door drie geweldsincidenten waarbij 28 gewonden vielen.

Na drie aanvallen in drie dagen onderneemt de Franse regering actie. Premier Manuel Valls zei dinsdag na de ministerraad dat de militaire patrouilles tijdens de feestdagen zullen worden versterkt, schrijft dagblad Le Monde.

Druk bezochte plaatsen

De regering had al 780 man ingezet. Dat aantal zal worden verhoogd met 200 tot 300 militairen, beloofde Valls. De soldaten zullen naar druk bezochte plekken worden gestuurd, zoals winkelcentra, stadscentra, stations en drukke kruispunten.

Aanleiding voor de verhoogde militaire aanwezigheid zijn drie geweldsincidenten op rij. Op zaterdag viel een twintigjarige man vier politieagenten aan met een mes bij het politiebureau van Joué-lès-Tours in midden van Frankrijk. De dader, Bertrand Nzohabonayo, is een moslimbekeerling van Burundese afkomst. Op zijn Facebookpagina prijkte de vlag van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Toen hij de politieagenten aanviel riep hij ‘Allahu akbar’, een Arabische zinsnede die kan worden vertaald met ‘God is de grootste’. Het zouden zijn laatste worden zijn voordat de twintigjarige werd doodgeschoten.

Opnieuw Allahu akbar

Op zondag stuurde een 40-jarige Marokkaans-Algerijnse Fransman in op een groep voetgangers in Dijon in het oosten van Frankrijk. Dertien personen raakten hierbij gewond. Ook deze man liet zijn wandaad vergezellen door de eerder genoemde Arabische spreuk. Tegenover de politie verklaarde hij te handelen uit naam van de Tsjetsjeense en Palestijnse kinderen. De politie spreekt van een daad van een ‘onevenwichtige man’ die leed aan psychoses. Het zou absoluut niet om een terreurdaad gaan.

En het derde geweldsincident, dat maandag op een kerstmarkt in Nantes plaatshad, was eveneens geen terreurdaad volgens de politie. Ook deze man, de 37-jarige Sébastien S, reed met zijn auto in op een menigte en ook hij zou ‘Alluha akbar’ hebben geroepen. Volgens de politie had de man psychologische problemen en dacht hij dat hij werd achtervolgd door de geheime dienst. De politie sluit religieuze motieven uit. Dat IS meerdere keren heeft opgeroepen tot aanslagen in Frankrijk staat volgens de autoriteiten los van de recente aanvallen. Deze observatie doet veel Fransen de wenkbrauwen fronsen.

Geen angst

Ondanks de genoemde afzwakkingen verhoogt de regering de militaire aanwezigheid in stadscentra. ‘We zullen niet toegeven aan de paniek, aan de verwarring, aan de angsten,’ sprak president François Hollande na de ministerraad, meldt Le Figaro.

‘We moeten optreden tegen terrorisme, terwijl het er nu op lijkt dat alleen de gebeurtenis in Joué-les-Tours een dergelijk karakter had,’ vervolgde de president. ‘De Fransen moeten zonder angst Kerstmis ingaan, maar tegelijkertijd moeten we wel waakzaam zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.