buitenland

‘Hoofdverdachte liquidatieproces doodgeschoten in Istanbul’

Door Servaas van der Laan - 24 december 2014

In Istanbul in Turkije is één van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces doodgeschoten. Het gaat om Ali Akgųn die meerdere opdrachten tot liquidaties op zijn geweten zou hebben.

Dat melden Turkse media en Crimesite en de NOS op basis van bronnen in Turkije. De familie van Akgųn zou intussen zijn geïnformeerd.

Akgųn stond zaterdagmiddag in de dure wijk Maslak in Istanbul in zijn Bentley bij een verkeerslicht te wachten toen hij werd doodgeschoten. Het gaat vermoedelijk om twee daders die spoorloos zijn.
Akgün werd met automatische wapens in zijn hoofd geschoten en stierf ter plaatse.

Vrijgesproken

Akgųn werd in eerste aanleg vrijgesproken in het liquidatieproces wegens gebrek aan bewijs. Na zijn vrijspraak vertrok Akgųn naar Turkije.

Justitie dacht met belastende verklaringen van kroongetuige Fred Ros een goede zaak te hebben tegen Akgųn om hem in hoger beroep wel levenslang achter de tralies te krijgen.

Akgųn was een bekende drugshandelaar in Amsterdam en omstreken en trok veel op met Dino Soerel. Akgųn kon goed voetballen en was aanvoerder bij Türkiyemspor dat inmiddels niet meer bestaat.

Motieven

Over de motieven voor de liquidatie is nog niets bekend. Het zou uit de Nederlandse hoek kunnen komen, zegt misdaadverslaggever Gerlof Leistra. ‘Maar hij was volgens bronnen bij politie en justitie in Turkije ook alweer bezig met drugshandel’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.