buitenland

Huwelijksreis met dramatische afloop, echtgenoot vrijgesproken

Door Shari Deira - 08 december 2014

Een langslepende moordzaak in Zuid-Afrika is maandag tot een eind gekomen. De 34-jarige Britse zakenman Shrien Dewani werd ervan verdacht drie mannen te hebben ingehuurd om zijn vrouw te ontvoeren en te vermoorden, maar volgens de rechter is er onvoldoende bewijs.

Dewani ontkent dat hij 15.000 rand (ruim 1.000 euro) heeft betaald aan een taxichauffeur en diens handlangers. Twee van hen zitten inmiddels een gevangenisstraf uit, een derde is overleden.

Taxi

Shrien en zijn de Zweedse Anni Dewani (28) trouwden in 2010 met een enorm feest. De feestelijkheden kostten het stel 200.000 pond (ruim 254.000 euro), dat vooral zou zijn betaald door de ouders van Anni. De twee gingen op huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Op 13 november 2010 ging het mis. Het kersverse stel werd ontvoerd door een taxichauffeur. Het lichaam van de vrouw werd de volgende dag gevonden op de achterbank van een taxi, Shrien wist te ontsnappen.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse politie Shrien Dewani in eerste instantie zag als slachtoffer, veranderde dat al snel. De drie verdachten bekenden dat zij schuldig waren aan de ontvoering en moord, en zeiden dat Dewani hen had ingehuurd.

Dewani was toen al teruggekeerd naar Groot-Brittannië. Hij werd daar op 8 december gearresteerd, maar vocht zijn uitlevering aan Zuid-Afrika aan. Hij zou lijden aan posttraumatisch stressstoornis en deed een zelfmoordpoging met kalmeringsmiddelen. In april 2011 werd Dewani alsnog uitgeleverd.

Biseksueel

Maar wat zou het motief zijn geweest van Dewani om zijn vrouw te vermoorden? Tijdens het proces bleek dat de man niet alleen seks had met zijn eigen vrouw, maar ook met mannelijke prostituees. Dat was bij de familie van Anni niet bekend voor de twee gingen trouwen.

Volgens de openbaar aanklagers in Zuid-Afrika zocht Dewani naar een manier om onder de relatie uit te komen. Daarom bedacht hij een plan, waarbij Anni om het leven zou komen en hij levend zou ontsnappen. Dewani verklaarde schriftelijk dat hij relaties heeft met zowel mannen als vrouwen, dus zijn seksualiteit zou geen motief kunnen zijn. Toch zou hij tegen een Duitse mannelijke prostituee hebben gezegd dat hij op zoek was naar een uitweg, meldt The Daily Mail.

Moord

De andere daders legden verklaringen af over de rol van Dewani, maar de rechter oordeelde vandaag dat hun verhalen tegenstrijdig zijn. Er was nog meer bewijs: Dewani en de taxichauffeur hadden veelvuldig met elkaar gesproken en gesms’t. Maar ook daar had Dewani een verklaring voor.

De familie van Anni is teleurgesteld over de uitspraak en zegt dat het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem heeft gefaald. Hoewel Dewani niet is veroordeeld voor de moord, maakte de rechter wel duidelijk sterke twijfels te hebben over de onschuld van de zakenman. Er is onvoldoende bewijs om hem te veroordelen.

Ami Denborg, zus van Anni, is teleurgesteld over de uitspraak (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.