buitenland

‘Iraanse luchtmacht voert bombardementen uit op doelen IS’

Door Tom Reijner - 01 december 2014

Iraanse gevechtstoestellen zouden doelen van de Islamitische Staat (IS) in Irak bestoken. Dat blijkt uit beelden die werden uitgezonden op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz maandag.

Het Iraanse leger is daarmee volgens de krant betrokken bij de strijd tegen de Islamitische Staat. Ook zouden de bombardementen duidelijk maken dat Iran samenwerkt met de Amerikanen.

Straaljagers

Volgens Haaretz zijn de luchtaanvallen uitgevoerd met McDonnell F4 Phantom II straaljagers, die van Amerikaanse makelij zijn. Op de beelden waarop de straaljagers te zien zouden zijn, werd vermeld dat het hier ging om Iraakse vliegtuigen, maar volgens de krant kan dat helemaal niet. Bagdad zou dit type helemaal niet in zijn bezit hebben.

Iran vliegt daarentegen wel met dit soort toestellen, net als Turkije overigens. Maar omdat de Turken niet of nauwelijks mee doen met de anti-IS-coalitie en de straaljagers niet ver van de grens met Iran vlogen, moet het wel om toestellen gaan die zijn ingezet door Teheran. De Amerikanen en de Israeliërs hebben de McDonnell F4 Phantom II straaljagers allang afgezworen, weet Haaretz.

Geld en wapens

Het sjiitische bewind van Iran is een bondgenoot van de eveneens sjiitische regering van Irak. De afgelopen maanden heeft Iran al actief meegewerkt aan het bestrijden van IS. Het stuurde militaire adviseurs naar Irak die sjiitische milities trainen en adviseren. Ook de Iraakse regering zou geld en wapens hebben gekregen.

In juni dit jaar hielpen de Iraniërs bij de herovering van de Iraakse stad Tikrit, 140 kilometer ten noordwesten van Bagdad. En Iraanse militairen, onder leiding van het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, hielpen Bagdad te bewaken.

Iran zou ook militairen naar het buurland hebben gestuurd. In juni zouden tweeduizend militairen de grens zijn overgestoken, al worden van officiële zijde deze berichten ten stelligste naar het rijk der fabelen zijn verwezen: er zouden alleen militaire adviseurs zijn gestuurd.

Brief

Zowel Iran als Amerika heeft altijd ontkend samen te werken in Irak. Maar volgens analisten uit Iran is de realiteit anders. In de Iraakse stad Amerli streden de door Iran gesteunde milities op de grond, terwijl Amerikaanse vliegtuigen luchtbombardementen uitvoerden.

De Amerikaanse president Barack Obama zou ayatollah Ali Khamenei in oktober een brief hebben gestuurd met de vraag of zijn land mee wil doen bij de bestrijding van het IS-terreurleger. De brief toont volgens The Wall Street Journal aan dat Obama de belangrijke rol van Iran in het Midden-Oosten onderschrijft, of die nu constructief is of juist negatief.

De Islamitische Republiek kan IS op diplomatiek en militair terrein een beslissende slag toebrengen, denken de beleidsmakers in Washington. Maar van een brief was geen sprake, liet de regering in Washington al snel weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.