buitenland

Iraanse regering zegt het nu ook zelf: onze bommen vielen op IS

Door Tom Reijner - 05 december 2014

Iran heeft officieel toegegeven dat het bommen heeft afgeworpen op Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat gebeurde na onderlinge afspraken met Bagdad, en niet met de Amerikanen.

Dat zegt de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Iran, Ebrahim Rahimpour, in een interview met de Britse krant The Guardian, vrijdag.

De luchtaanvallen zijn uitgevoerd om ‘de belangen van onze Iraakse vrienden te beschermen’. Daarmee doelt hij op de sjiitische regering in de Iraakse hoofdstad en de Koerdische autonome regio, die allebei vechten tegen het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi.

Verzoek

De Iraanse gevechtsvliegtuigen wierpen hun bommen op verzoek van de Iraakse autoriteiten. De Amerikanen speelden daarbij geen enkele rol, onderstreept Rahimpour. Waarom zijn de Iraniërs op het verzoek ingegaan?

Teheran staat naar eigen zeggen niet toe dat Irak vervalt in de narigheid waar Syrië nu in zit – die is veroorzaakt door ‘buitenlandse spelers’, zegt Rahimpour, waarbij hij gemakshalve vergeet dat ook Iran een flinke vinger in de pap heeft in Syrië.

De islamitische republiek is een trouwe bondgenoot van president Bashar al-Assad en steunt die andere belangrijke partij in het Syrische conflict, terreurbeweging Hezbollah.

Straaljagers

De Arabische tv-zender Al Jazeera liet onlangs beelden zien van een luchtactie boven het noordoosten van Irak. De Israëlische krant Haaretz zette die beelden vervolgens stil en concludeerde dat de vliegtuigen in de reportage van de Iraanse luchtmacht waren.

Volgens de krant zijn de luchtaanvallen uitgevoerd met McDonnell F4 Phantom II straaljagers, die van Amerikaanse makelij zijn. De waargenomen toestellen zouden er op kunnen duiden dat de Iraniërs samenwerken met de Amerikanen.

Woordvoerder John Kirby van het Pentagon bevestigde dat de bommen afkomstig waren van Iran. Maar hij zei ook tegen persbureau AFP dat er geen afstemming met Amerika of de internationale coalitie tegen IS is geweest: ‘Er is niets veranderd aan ons standpunt om geen militaire activiteit te coördineren met Iran.’

Een hoge ‘anonieme’ Iraanse functionaris verklaarde woensdag nog tegenover persbureau Reuters dat Iran de bombardementen niet heeft uitgevoerd. ‘Iran is nooit betrokken geweest bij luchtaanvallen op IS,’ zei hij. Samenwerking op wat voor manier dan ook met Amerika is volgens de anonieme bron ‘onbestaanbaar’ voor Iran.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.