buitenland

IS breidt zich uit met obscure ‘studentengroep’ in Afghanistan

Door Elif Isitman - 08 december 2014

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) lijkt zich uit te breiden in Afghanistan. Er lijkt daar een alarmerende trend van radicalisering onder jongeren te ontstaan.

Ook daar lijken steeds meer jongeren zich te willen inzetten voor de stichting van een wereldwijd ‘kalifaat’, meldt persbureau Reuters op basis van interviews met studenten. Er lijkt hiermee een alarmerende trend van radicalisering te ontstaan in Afghanistan.

De trend is problematisch vanwege de korte afstand tussen Afghanistan en de door IS getroffen gebieden in Syrië en Irak. Vooralsnog heeft de terroristische organisatie geen vaste bases in Afghanistan, maar zijn invloed groeit.

De meeste buitenlandse troepen vertrekken eind dit jaar uit Afghanistan en daarmee lijkt het land vatbaarder voor islamitische radicalisering.

Geheime groep

Volgens het persbureau hebben enkele tientallen studenten dit jaar een geheime groep opgezet. Sommige leden daarvan zijn al afgereisd naar Syrië.

Eerder waren er al groepen opstandelingen in gebieden tussen Afghanistan en Pakistan die zich met IS lieerden, en werd er IS-propaganda in het land verspreid. Maar de opkomst van een clandestiene studentengroep die zich met IS verenigt lijkt een sterkere indicator dat de ideologie van de terroristen zich ook daar verspreidt.

IS heeft al verklaard om controle te willen krijgen over Afghanistan, Pakistan en India. Tot nu toe zijn er echter slechts acht Afghaanse staatsburgers naar Syrië afgereisd om mee te vechten, een verwaarloosbaar aantal ten opzichte van de duizenden jihadstrijders die vanuit Europa die richting op gaan.

De universiteit van Kabul staat bekend als een broedplaats van radicalisering. De geïnterviewde jongeren gaven aan dat ze IS boven de Taliban verkozen omdat ‘de Taliban een politieke beweging is en IS puur islamitisch is’.

De jongeren zeiden verder mee te willen vechten in Syrië en Irak omdat ze vinden dat IS nog niet genoeg invloed heeft binnen Afghanistan om daar de strijd met het leger aan te gaan.

Tijdbom

De Afghaanse veiligheidsdiensten ontkennen het bestaan van IS-netwerken in Afghanistan, maar geven wel toe dat IS ‘steun’ probeert te verkrijgen in het land. Afghanistan noemt de mogelijke aanwezigheid van de terreurorganisatie een ‘tikkende tijdbom’ die snel moet worden uitgeschakeld.

Ook in Afghanistan, net als in veel andere landen in het Midden-Oosten, leeft de angst dat de aanwakkering van sektarisch geweld een bijeffect is van de opmars van IS.

Volgens docenten van de universiteit van Kabul heeft de radicalisering onder studenten de oorlog in Afghanistan als oorzaak. Veel van hen zijn opgegroeid in door oorlog verscheurde gebieden en koesteren daarom wrok naar westerse landen, met name naar de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.