buitenland

IS executeert vrouwen na weigering als seksslavin te fungeren

Door Elif Isitman - 17 december 2014

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft meer dan 150 vrouwen geëxecuteerd omdat zij niet met een jihadist wilden ‘trouwen’.

Dit meldt het Iraakse ministerie van Mensenrechten dinsdag. De man die verantwoordelijk is voor de massa-executie is de terrorist Abu Anas al-Libi. Deze man draagt toevallig dezelfde naam als een bekend Al-Qa’ida-kopstuk, maar is niet dezelfde persoon.

Zwanger

De executies voltrokken zich in de Iraakse stad Fallujah, in de provincie Anbar. Een aantal van de vrouwen was zwanger. Het ministerie zegt in een verklaring dat ‘de vrouwen zijn geëxecuteerd omdat ze weigerden toe te geven aan het IS-beleid van Jihad al-Nikah (seksuele jihad)’.

Pamflet

De zogenoemde seksuele jihad komt er feitelijk op neer dat vrouwen tot seksslavinnen van IS-terroristen worden gemaakt. IS bracht vorige week een pamflet uit waarin wordt uitgelegd hoe de strijders met hun slavinnen om moeten gaan. Het document stelt onder meer dat het onder de sharia-wetgeving is toegestaan om (minderjarige) niet-moslims als slavinnen te houden, en dat het toegestaan is ze te slaan en te verhandelen.

Jihad al-Nikah heeft de afgelopen tijd vooral bekendheid verworven doordat IS de praktijk massaal toepast op Jezidi-vrouwen, een etnische minderheid in Irak.

De Jezidi-vrouwen werden verdeeld onder de terroristen van IS en er kwamen beelden vrij van IS-terroristen die opscheppen over de manier waarop de terreurgroep slavenhandel bedrijft.

IS zou twee massagraven hebben waarin de lichamen van de vrouwen zijn begraven. The Business Insider schrijft verder dat IS een moskee in de stad Fallujah heeft omgetoverd tot een grote gevangenis waarin honderden mannen en vrouwen worden vastgehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.