buitenland

‘IS-politie onthoofdt vier mannen wegens blasfemie’

Door Elif Isitman - 13 december 2014

De zelfbenoemde ‘politie’ van terreurbeweging Islamitische Staat heeft vier mannen onthoofd wegens beschuldigingen van blasfemie.

Ook hebben de terroristen een man en vrouw gestenigd omdat zij overspel zouden hebben gepleegd. Dit meldde de activistenorganisatie het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. De onthoofdingen hadden plaats nabij de Syrische stad Homs.

Sharia

In de door IS-bezette gebieden in Syrië en Irak heerst de extremistische islamitische wetgeving sharia. Inwoners en activisten in het gebied zeggen dat er veel mensen worden onthoofd en gestenigd voor daden die onder sharia-wetgeving verboden zouden zijn.

Hieronder vallen onder meer overspel, godslastering en homoseksualiteit.

Afgelopen week gooiden terroristen van IS een man van een gebouw omdat hij homoseksueel zou zijn. De wetgeving van de terroristen schrijft namelijk voor dat homoseksuelen ‘van het hoogste gebouw in de stad gegooid moeten worden’.

Patrouille

De ‘IS-politie’ houdt toezicht op het dagelijks leven van inwoners en patrouilleert op straat om te zien of burgers zich wel aan de strenge regels van sharia houden.

Volgens het Observatorium heeft IS meer dan 1400 Syriërs om het leven gebracht sinds juni van dit jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.