buitenland

Ismaaiyl Brinsley vermoordde twee agenten in New York: wie was hij?

Door Elif Isitman - 22 december 2014

Ismaaiyl Brinsley, de schutter die verantwoordelijk is voor de dood van twee politieagenten Rafael Ramos en Wenjian Liu in New York, had een uitgebreide criminele achtergrond en kampte met ernstige psychische problemen.

Hij was suïcidaal en hij heeft een ‘moeilijke en gewelddadige jeugd’ gehad. Dit verklaarde de moeder van Brinsley, die zelf zei bang voor haar eigen zoon te zijn geweest, tegenover de New Yorkse politie (NYPD).

Crimineel verleden

Brinsley (28), die zichzelf na het vermoorden van de politieagenten doodschoot op een metroperron, zou eerdere pogingen tot zelfmoord hebben gedaan. Een jaar geleden zou hij hebben geprobeerd zichzelf op te hangen, maar die poging mislukte.

Daarnaast had Brinsley een crimineel verleden van minstens tien jaar. Hij is in zijn leven twintig keer gearresteerd, onder meer voor diefstal, verstoring van openbare orde en inbraak. Ook heeft hij twee jaar vastgezeten in de Amerikaanse staat Georgia voor het afvuren van een gestolen wapen.

Jay Romero, een goede vriend van Brinsley, verklaarde tegenover de NYPD verbaasd te zijn over de gruweldaad van Brinsley. Volgens Romero was hij ‘intelligent en grappig’. Ook zou hij volgens Romero een ‘godsvrezende moslim’ zijn geweest.

Aankondiging

Eerder op zaterdag schoot Brinsley ook zijn vriendin neer in de stad Baltimore. Hij kondigde zijn plan om wraak te nemen op de politie via sociale media aan.

Het zou een vergelding zijn voor het Amerikaanse politiegeweld tegen minderheden, onder meer in Ferguson. Naar verluidt vroeg hij zaterdag twee passanten nog om hem te volgen op Instagram. Dit gebeurde luttele minuten voordat hij de twee politieagenten van het leven beroofde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.