buitenland

‘Jihadisten halen straaljager neer van anti-IS-coalitie’

Door Shari Deira - 24 december 2014

Terreurbeweging Islamitische Staat zou boven de Syrische stad Raqqa een gevechtsvliegtuig hebben neergehaald. Het toestel zou toebehoren aan een van de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft woensdag gemeld dat de straaljager is neergehaald. Het zou gaan om een Jordaans vliegtuig, maar dat is nog niet bevestigd.

Helikopter

Op Twitter circuleren foto’s met daarop mannen die de vermeende piloot van het gevechtsvliegtuig uit het water halen. Hoe IS het vliegtuig heeft kunnen neerhalen, is niet duidelijk.

https://twitter.com/Jabhatulnusra/status/547679441132871680

https://twitter.com/Jabhatulnusra/status/547672673468178433

Eerder deze maand haalde IS een Iraakse legerhelikopter, een EC635, neer ongeveer 95 kilometer ten noorden van Bagdad. De twee piloten aan boord zijn daarbij om het leven gekomen. Volgens het Iraakse leger gebruikte IS een raketwerper om de helikopter neer te halen. Het was de derde Iraakse helikopter die door IS is neergehaald.

Voor het neerhalen van een gevechtsvliegtuig werd al langer gevreesd. Radicalen van IS hebben zowel Iraakse als Syrische legerbases veroverd en zouden daarbij luchtdoelraketten hebben buitgemaakt.

Doden

De internationale coalitie tegen IS heeft in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw IS-doelwitten gebombardeerd. Nederlandse F-16’s zijn niet in Syrië actief, alleen in Irak.

Intussen hebben gevechten ten noorden en een aanslag ten zuiden van Bagdad veel levens geëist. IS-terroristen lieten twee bommen afgaan bij Baquba, ten noorden van Bagdad. Daarbij kwamen zeker twee Koerdische strijders en drie burgers om het leven. IS werd daarna aangevallen door het Iraakse leger, dat een flinke klap heeft weten uit te delen: achttien leden van IS zijn gedood.

Een zelfmoordterrorist heeft zich opgeblazen ten zuiden van Bagdad, in de stad Madean.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.