buitenland

Koerden claimen succesvolste actie tegen IS

Door Tom Reijner - 19 december 2014

De Koerdische autoriteiten zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om een groot militair succes te boeken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Het terreurleger zou onder meer zijn verdreven bij de Sinjar-bergketens in het noorden van Irak.

Het dorp Sinjar zelf, ten zuiden van de berg, is ook nog in handen van IS, schrijft de BBC. Volgens Masrour Barzani, het hoofd van de veiligheidsraad van de Koerdische regio en zoon van de Koerdische ‘president’, gaat het om het ‘grootste militaire offensief tegen IS en het meest succesvolle’.

Elsevier zet drie vragen en antwoorden over deze laatste ontwikkelingen in de campagne tegen IS op een rij.

1. Waarom spreken de Koerden van een klinkende overwinning?

Het gebied dat zij de afgelopen dagen zouden hebben veroverd, is relatief groot; 700 vierkante kilometer. Acht dorpen zijn bevrijd van de terreurorganisatie. Bij het Koerdische tegenoffensief waren zeker 8.000 peshmerga-strijders betrokken, ondersteund door Amerikaanse luchtaanvallen.

Bij de gevechten kwamen tussen de 80 en 100 extremisten om het leven. De Sinjar-berg, een paar maanden geleden nog een toevluchtsoord voor de bedreigde Jezidi’s, is in handen van de Koerden. Via een luchtbrug worden de Jezidi’s die nog vastzitten op de bergtoppen geëvacueerd en overgebracht naar een veiliger plek.

2. Hoe zat dat ook alweer met de Sinjar-bergen en de Jezidi’s?

Het trieste lot van de door IS omsingelde Jezidi’s was afgelopen zomer groot nieuws. De dramatische beelden van hongerende en uitgedroogde mannen, vrouwen en kinderen gingen de wereld over.

Hoewel de IS-terroristen in al wreedheid heel wat Jezidi’s in handen kregen, konden honderdduizenden mensen aan de terreur ontkomen door de bergen in te vluchten. Daar kregen zij hulpgoederen toegeworpen vanuit onder meer helikopters.

Veel Jezidi’s, een Koerdische religieuze minderheid, konden daarop, vaak na uren lopen, een veiliger gebied bereiken. Honderden oudere of zwakkere mensen bleven, omringd door IS, achter op de Sinjar-berg. ‘Sinjar’ was voor de Amerikaanse president Barack Obama aanleiding om stellingen van de radicaalislamitische groep vanuit de lucht onder vuur te nemen.

3. Wat is de laatste stand van zaken rond die andere gevechtshaard, Kobani?

De situatie is nagenoeg onveranderd. De strijd rond de Koerdische stad in het noorden van Syrië is nog altijd niet beslecht. De bommen van de door Amerika geleide anti-IS-coalitie blijven vallen op doelen van het terreurleger, terwijl de Koerden meer terrein proberen te veroveren.

Onlangs slaagden journalisten van de Amerikaanse tv-zender CNN erin om een kijkje te nemen in de kapotgeschoten wijken. Hoewel het erg gevaarlijk is en brandstof en voedsel langzaam opraken, zijn er nog altijd zo’n 2.000 mensen aanwezig in de stad, die voor de oorlog 50.000 inwoners telde.

In oktober claimden de Koerden dat IS was begonnen aan een terugtrekking, maar de aangekondigde ‘overwinningsverklaring’ volgde niet. Inmiddels zijn de gevechten al meer dan twee maanden aan de gang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.