buitenland

‘Maleisië nu wel toegetreden tot onderzoeksteam MH17’

Door Servaas van der Laan - 02 december 2014

Ruim vier maanden na de ramp met vlucht MH17 is het land van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij toegetreden tot het internationale strafrechtelijke onderzoeksteam naar de toedracht van de ramp. Het blijft onduidelijk waarom Maleisië aanvankelijk werd uitgesloten.

Maleisië is geaccepteerd als volledig en gelijkwaardig lid van het Joint Investigation Team dat het internationale strafrechtelijke onderzoek uitvoert naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17.

Onbevestigd

Dat nieuws is niet afkomstig van het Nederlandse landelijk parket dat het onderzoeksteam leidt, maar van de Maleisische krant The Star. Die krant zegt zich te baseren op informatie van het Maleisische Openbaar Ministerie (OM) dat op 28 november een brief heeft gekregen van het Nederlandse OM waarin de deelname bevestigd wordt.

Elsevier.nl krijgt het nieuws hoe dan ook niet bevestigd omdat het OM, het ministerie van Justitie en de woordvoerders van premier Mark Rutte (VVD) dinsdagochtend onbereikbaar waren.

Volgens The Star komt het hoofd van het Maleisische OM woensdag naar Den Haag om aanwezig te zijn bij het derde JIT-overleg op het hoofdkantoor van de coördinerende EU-organisatie Eurojust.

Op het hoofdkantoor van Eurojust werd op 28 juli, elf dagen na de ramp met vlucht MH17, een overeenkomst getekend tussen Nederland, België, Oekraïne en Australië. Om onduidelijke redenen trad Maleisië niet direct toe tot dat team. Ook is onduidelijk wat er precies in de overeenkomst tussen de landen staat. Het ministerie van Justitie weigerde om Elsevier de inhoud van de deal te verstrekken.

 

Vetorecht

RTL Nieuws achterhaalde vervolgens dat uit een Australisch document blijkt dat deelnemende landen een ‘vetorecht’ zouden hebben waarmee ze het publiceren van informatie kunnen tegenhouden.

Dit werd maandag ontkracht door de Nederlandse ambassadeur bij de EU, Pieter de Gooijer, in het Europees Parlement. De diplomaat zei ook dat het strafrechtelijk onderzoek vermoedelijk wel tot in 2016 zal duren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.