buitenland

Man rijdt in op Franse kerstmarkt: ‘geen terrorisme’

Door Servaas van der Laan - 22 december 2014

Opnieuw rijdt in Frankrijk een man in op een menigte. Volgens de politie is er wederom vermoedelijk geen sprake van een terroristische daad.

Rond 19.00 uur maandagavond is op de kerstmarkt in het Franse Nantes een man in een busje op een menigte ingereden. Tien personen raakten hierbij gewond, waarvan er twee in ernstige toestand verkeren, melden Franse media op basis van politieverklaringen.

Geen terrorisme

De man probeerde na zijn daad zelfmoord te plegen met een mes. Dit schijnt niet helemaal te zijn gelukt. De man is opgenomen in een ziekenhuis waar hij wordt behandeld.

De politie spreekt van een ‘op zichzelf staand geval’ en zegt geen aanwijzingen te hebben voor een terroristische daad. Toch zou ook deze man voor zijn daad ‘Allahu akbar’ hebben geroepen. Dat verklaren althans een getuige en een politieagent, zeggen Franse media.

Patroon

Twee dagen geleden reed een automobilist in op een groep voetgangers in de Frans stad Dijon. En op zaterdag viel een man politieagenten aan met een mes in Joue-les-Tours. Beide mannen luidden hun daden in met de eerder genoemde islamitische uitlating.

Volgens het Franse Openbaar Minister (OM) gaat het hier om mannen met psychische stoornissen en niet om terroristische daden. Toch lijkt er een duidelijk patroon te zijn in de aanvallen. Aangezien Islamitische Staat (IS) eerder opriep tot aanvallen in Frankrijk lijkt het er toch sterk op dat deze oproep gehoor heeft gekregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.