buitenland

Meer bekend over het brein achter bloedbad op school Pakistan

Door Tom Reijner - 19 december 2014

Wie beraamde de slachtpartij op een school in het Pakistaanse Peshawar, waarbij meer dan honderd kinderen werden vermoord? De Pakistaanse tak van de Taliban, Tehrik-e-Taliban, heeft laten weten wie het brein is achter de bloedige terreuraanslag.

Het zou gaan om een 36-jarige vader van drie kinderen met de naam Umar Mansoor, schrijft persbureau Reuters vrijdag

Martelaren

De terrorist die de gruwelijke daad bekokstoofde, verscheen in een video op een website die door de Taliban wordt gebruikt. Hij heeft een lange baard die tot zijn borst reikt, terwijl hij spreekt over het motief voor de aanslag.

‘Als onze vrouwen en kinderen als martelaren sterven, zullen jullie kinderen zeker niet ontsnappen. We vechten tegen jullie op een manier zoals jullie tegen ons strijden en we zullen wraak nemen op onschuldigen.’

Volgens de Taliban was de massaslachting onder schoolkinderen en hun docenten een vergelding voor een uitgebreid militair tegenoffensief van het Pakistaanse leger.

Volleybal

Dat de organisator inderdaad Mansoor is, wordt bevestigd door zes Pakistaanse Taliban-terroristen, die zijn ondervraagd door het persbureau. Vier van hen zeggen dat hij nauwe banden heeft met Mullah Fazlullah, die het op het Nobelprijswinnaar Malala Yousufzai heeft gemunt.

Mansoor speelt volgens de geïnterviewde extremisten regelmatig een potje volleybal. In de video op de Taliban-website wordt hij aangeduid als de ‘leider van Peshawar’. Hij zou er fel op tegen zijn om te onderhandelen met de Pakistaanse regering, en eenzelfde houding van anderen verwachten.

Simkaart

De Pakistaanse overheid staat intussen op het punt om een begin te maken met het executeren van veroordeelde terroristen die betrokken waren bij de aanval. De chef van het leger heeft het bevel tot executie voor zes extremisten ondertekend die eerder door militaire rechtbanken werden veroordeeld tot de doodstraf.

De Pakistaanse regering zwoer na de bloedige aanval op een school in Peshawar dat strijders van de Taliban hun leven niet zeker waren en hield woord: vandaag zijn wederom tientallen terroristen gedood.

Eerder vandaag werden vier verdachten in de kraag gevat. Onder hen was zeker een vrouw. De politie kwam hen op het spoor via een simkaart die een van de terroristen zou hebben gebruikt tijdens de aanslag. De kaart stond geregistreerd op naam van een van de verdachten, de vrouw, schrijft de Pakistaanse krant Dawn. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 140 mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.