buitenland

Meeste passagiers brandende veerboot gered, zeven doden

Door Shari Deira - 29 december 2014

Ruim dertig uur na het uitbreken van brand op de veerboot Norman Atlantic zijn alle opvarenden gered. Zeven mensen zijn om het leven gekomen.

Eerder werd uitgegaan van een dode, maar de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Griekse minister Miltiadis Varvitsiotis voor de Koopvaardij bevestigen dat vijf mensen om het leven zijn gekomen. Later meldde de Italiaanse kustwacht dat het dodental is opgelopen tot zeven.

Hulpactie

De brand op de veerboot, die onderweg was van het Griekse Patras naar Ancona in Italië, is inmiddels onder controle. Reddingswerkers hebben de hulpactie afgelopen nacht voortgezet ondanks de slechte weersomstandigheden. De meeste opvarenden zijn overgebracht naar nabijgelegen schepen.

De passagiers hebben vooral last van onderkoelingsverschijnselen. Maandagochtend kwam het eerste schip met passagiers van de veerboot aan in de haven van Bari.

Doden

Een Turkse opvarende zei eerder vandaag tegen de Italiaanse krant la Repubblica dat hij minstens vier doden heeft gezien aan boord. ‘Ik ben daar heel zeker over, zij bevonden zich voor mij.’

De man zag ook dat tien mensen uit een reddingsboot vielen. Of zij zijn gered, weet de man niet.

Zondag brak de grote brand op de veerboot uit. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is voor de uitbraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.