buitenland

Moeder herkent zoontje op propagandafoto’s IS

Door Servaas van der Laan - 22 december 2014

Een jaar geleden speelde de kleine Ismail Mesinovic nog onbezorgd in een Italiaans bergdorpje. Nu figureert de peuter als kindsoldaatje in propagandafoto’s van Islamitische Staat (IS).

De Cubaanse Lidia Solana Herrera twijfelde geen seconde toen ze op een jihadistische site twee foto’s van een blond jongetje in oorlogsgewaad zag staan: dat was haar kind. Geen twijfel over mogelijk.

Ontvoerd

Haar man, de Bosniër Ismar Mesinovic, zei een jaar geleden dat hij het kind een paar dagen meenam naar familie in Bosnië. Vanuit zijn woonplaats Longarone in Noord-Italië stapte Mesinovic met zijn zoontje in de auto. Maar Bosnië was niet de eindbestemming. Mesinovic bleek in het geheim te zijn geradicaliseerd en reed door naar Syrië.

Daar sloot hij zich aan bij de Islamitische Staat (IS). Op 4 januari kwam hij om in een gevecht met het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Het lot van de peuter is sindsdien ongewis.

Propagandasite

Totdat Lidia Herrera het onmiskenbare gezicht van haar zoontje voorbij zag komen op een propagandasite van IS. Op de ene foto zit de peuter op een motor tussen de armen van een bebaarde man in oorlogsgewaad. Op de ander loopt het ventje rond in oorlogskleding met om zijn nek een (vermoedelijk nep) kalasjnikov-geweer.

Toen de moeder de foto’s zag, liepen de tranen haar in de ogen, vertelde ze onlangs in het tv-programma AnnoUno op de Italiaanse zender La7. Aan de ene kant van geluk, omdat haar kind nog lijkt te leven, aan de andere kant van wanhoop omdat ze niet weet hoe ze haar zoontje daar weg kan halen. ‘Mijn kind is daar helemaal alleen, heeft niemand. Geen vader, geen moeder.’

Jihadistennetwerk

De foto’s worden onderzocht door de anti-terrorismeafdeling van de Carabinieri. Volgens een woordvoerder is het niet duidelijk of de foto’s authentiek zijn en of het inderdaad om Ismail gaat.

De veiligheidsdiensten zijn in de provincie Belluno in de regio Veneto een jihadistennetwerk op het spoor dat zou worden gerund door oorlogsveteranen en diens kinderen uit de Balkan-oorlog.

Joegoslavië-oorlog

Ismar Mesinovic, die als schilder werkte in het dorpje Longarone, verloor zijn vader in de oorlog. Samen met twee andere oorlogsvluchtelingen, Bilal Bosnic en Munifer Karamaleski, raakte Mesinovic in korte tijd geradicaliseerd.

De drie vonden elkaar in het islamitisch centrum in het nabijgelegen bergdorpje Ponte nelle Alpi. Lidia Herrera heeft het mobiele nummer van Karamaleski. Van hem ontving ze enkele dagen geleden een summier sms’je met de tekst: ‘met de kleine gaat het goed’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.