buitenland

Netanyahu ontslaat ministers en ontbindt Israëlisch parlement

Door Elif Isitman - 02 december 2014

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de ministers Yair Lapid en Tzipi Livni ontslagen. Hij roept binnenkort op tot ontbinding van de huidige regering.

Dat schrijft The Jerusalem Post. Lapid en Livni, respectievelijk ministers van Financiën en Justitie, kwamen al eerder in opspraak wegens oppositionele uitspraken naar de Israëlische regering.

Conflict

‘Ik tolereer geen oppositie van binnenuit,’ zei Netanyahu in een verklaring.

Hij zei verder dat hij de Knesset, het Israëlisch parlement, snel zal laten ontbinden zodat er snel vervroegde verkiezingen kunnen komen.

Livni haalde eerder tijdens een toespraak op dinsdag uit naar Netanyahu en zei dat de huidige in haar ogen ‘extremistische, provocatieve en paranoïde’ regering bij nieuwe verkiezingen snel zou worden vervangen.

Ze beschuldigde de regering ervan niet te weten hoe met terrorisme om te gaan zonder ‘vrijheid en Zionisme’ te waarborgen. Livni doelt hiermee onder meer op het controversiële wetsvoorstel van Netanyahu waarin Israël omschreven wordt als natiestaat van het Joodse volk.

Het wetsvoorstel zorgde eerder voor hoogoplopend conflict binnen het Israëlisch kabinet. Volgens Livni stookt het wetsvoorstel ‘verschillende sectoren in Israël’ tegen elkaar op.

Lapid gaf eerder aan niet zozeer tegen de Joodse wet te zijn maar was van mening dat de versie van Netanyahu ‘verschrikkelijk slecht geschreven’ is en is bang dat niet-Joden met de wet tweederangsburgers worden.

Hij riep Netanyahu eerder op niet over te gaan tot vervroegde verkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.