buitenland

Pakistan arresteert ‘facilitators’ van bloedbad op school in Peshawar

Door Elif Isitman - 22 december 2014

De politie in Pakistan heeft verschillende verdachten gearresteerd voor betrokkenheid bij het bloedbad op een school in Peshawar vorige week.

Dit meldt het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Pakistan speelden de arrestanten een faciliterende rol bij de aanslag op de school in Peshawar die door het Pakistaanse leger gerund wordt.

Chaudhry Nisar Ali Khan, de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, zei ook tegen BBC dat er indicaties zijn van inlichtingendiensten dat de Taliban opnieuw een ‘inhumane’ aanval aan het plannen is. Khan kon nog geen uitspraak doen over het aantal verdachten of hun identiteit.

Doodstraf

De aanslag was aanleiding voor de Pakistaanse premier Nawaz Sharif om het tijdelijke verbod op de doodstraf op te heffen en zes mannen te executeren. Op zondag werden vier veroordeelden geëxecuteerd. De tijdelijke ban op de doodstraf stamt uit 2008.

Dit was de tweede ‘set’ aan veroordeelden die de doodstraf kreeg nadat het tijdelijke verbod werd opgeheven. Vrijdag werden de eerste twee terroristen opgehangen.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten zullen er vooralsnog in totaal 500 terroristen worden geëxecuteerd in de komende twee tot drie weken, zowel voor de aanslag op de school in Peshawar als voor eerdere terroristische aanslagen. Volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de president hun verzoek voor gratie al afgewezen.

Tehrik-e-Taliban, de Pakistaanse tak van de Taliban, heeft de aanslag op de school geclaimd. Volgens de Taliban was de massaslachting onder schoolkinderen en hun docenten een vergelding voor een uitgebreid militair tegenoffensief van het Pakistaanse leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.