buitenland

Poetin laat geen spaan heel van ‘onderwerpingspolitiek’ Westen

Door Tom Reijner - 04 december 2014

Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Maar voor Rusland is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan. Want als we niet soeverein zijn, zullen we uiteenvallen.

Dat is iets wat andere landen moeten inzien, zei de Russische president Vladimir Poetin in zijn jaarlijkse rede tot de Doema, het Russische parlement. Rusland is niet van plan te buigen voor de westerse ‘onderwerpingspolitiek’.

Poetin beschuldigde het Westen van het optrekken van een ‘nieuw ijzeren gordijn’ – en dat terwijl hij juist wil samenwerken met de Amerikanen en de Europese Unie. Poetin is niet van plan ‘het pad van isolatie’ te kiezen.

Flinke klappen

De sancties die het Westen heeft opgelegd vanwege de annexatie van de Krim en de vermeende bemoeienis in het Oost-Oekraïne zullen Rusland er niet onder krijgen, aldus Poetin tot het parlement, waar hij niet iedereen bij de les wist te houden.

De strafmaatregelen drukken, in combinatie met een dalende olieprijs, zwaar op de Russische economie. Die krijgt de laatste dagen flinke klappen. Een recessie dreigt. Het Russische volk kan wel eens zware tijden tegemoet zien, waarschuwde Poetin. Daarom is het belangrijk dat het land in toenemende mate zelfvoorzienend wordt.

En daar dragen de sancties dus juist aan bij, vindt de Russische leider, die de laatste tijd praktisch wordt genegeerd door westerse leiders, maar deze week in Turkije op een warm welkom kon rekenen van zijn collega Recep Tayyip Erdogan.

Duikvlucht

Maar wat gaat Moskou doen om de economische malaise, die herinneringen oproept aan de financiële en economische crisis in Rusland in 1998, een halt toe te roepen? Eerder deze week maakte de roebel plots een duikvlucht.

Ook tijdens de speech van Poetin liet de Russische munteenheid, ten opzichte van de dollar, weer een daling zien. De koersval is het werk van speculanten. Hij vroeg de Centrale Bank om ‘harde maatregelen te nemen tegen ‘de jacht’ op de roebel.

Elke Rus die zijn geld heeft meegenomen naar het buitenland (naar schatting gaat het in totaal om zo’n 81 miljard dollar) krijgt amnestie, als ze besluiten het geld weer terug te brengen naar het vaderland.

Hoe zij aan hun rijkdom zijn gekomen, doet er dan niet toe, zei Poetin: vragen zullen er niet worden gesteld. Belangrijke banken kunnen, voor een kapitaalinjectie, geld lenen bij een nationaal fonds.

Populair

Opnieuw verdedigde Poetin de aansluiting van de Krim bij Rusland. Want het schiereiland is voor de Russen ‘van heilige betekenis, nu en voor altijd’. En wat er in het oosten van Oekraïne gebeurt bevestigt volgens de president ‘de juistheid van onze houding’.

Het Kremlin heeft steeds ontkend direct bij het conflict tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense machthebbers in Kiev betrokken te zijn. De Russische president is, ondanks de economische tegenwind, onverminderd populair in eigen land. Liefst 72 procent van de Russen staat rotsvast achter de keuzes van Poetin, schrijft de BBC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.