buitenland

Politie: ‘Gijzeling in Sydney is voorbij na bestorming’

Door Shari Deira - 15 december 2014

In Australië werd aantal personen gegijzeld in het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney. De gijzeling begon rond 10.00 uur (lokale tijd), en is na meer dan 17 uur inmiddels voorbij.

Wat weten we over de gijzeling in Sydney? Elsevier.nl zet de belangrijkste feiten op een rij.

* De politie in Sydney heeft verklaard dat de gijzeling voorbij is.

* Bij de ontknoping van de gijzeling zijn drie doden en vier gewonden gevallen. Een van de doden is in ieder geval de gijzelnemer. De andere twee slachtoffers zijn een 34-jarige man en een 38-jarige vrouw. Alle gewonden zijn inmiddels buiten levensgevaar.

* De verklaring van de politie kwam kort nadat opnieuw vijf gijzelaars ontsnapten en de politie zwaar bewapend het café bestormde. Er waren toen ‘kogelschoten en explosies te horen’. Vier mensen zijn op een brancard afgevoerd, waarvan er één werd gereanimeerd.

* Bronnen bij de politie meldden dat de gijzelnemer een Iraanse asielzoeker is, met de naam Man Haron Monis, schrijft persbureau Reuters. De 49-jarige man zou een crimineel verleden hebben. Hij zou eerder zijn veroordeeld voor aanranding en haatbrieven hebben gestuurd aan nabestaanden van gesneuvelde Australische militairen. De man zou zichzelf tot sjeik hebben benoemd.

* Australiërs betuigen op Twitter steun aan Australische moslims. Met de hashtag #illridewithyou laten zij zien dat moslims niet medeverantwoordelijk worden gehouden voor de gijzeling in Sydney.

* De gijzelnemer gebruikte zijn gijzelaars als menselijk schild, om zichzelf te beschermen tegen de scherpschutters.

* Hoeveel gijzelaars er precies werden vastgehouden, is nog altijd onduidelijk. Volgens Lindt Chocolat Cafe waren er ongeveer tien personeelsleden aanwezig en zo’n dertig klanten, maar de politie zegt dat dat aantal te hoog is.

* Sinds het begin van de urenlange gijzeling zijn vijf personen ontsnapt, onder wie drie personen die werken in het café. Op beelden is te zien hoe de gijzelaars het café uitrennen. Kort voor het einde van de gijzeling ontsnapten nog eens vijf gijzelaars.

* De gijzelnemer heeft een islamitische vlag laten zien. Het gaat om een zwarte vlag met de Arabische tekst: ‘Er is geen god dan Allah’ en daaronder ‘Mohammed is zijn profeet’.

Deze vlag wordt ook vaak gebruikt door terroristische organisaties zoals Islamitische Staat, en was in Nederland ook te zien bij demonstraties in de Schilderswijk. Gijzelaars werden gedwongen om de vlag voor de ramen van het café te houden. Het is niet de officiële vlag van IS.

* Het is nog niet bekend wat de gijzelnemer precies wilde. Hij zou een vlag van IS hebben geëist en een telefoongesprek met de Australische premier.

* Het café ligt in het centrum van Sydney. Tegen 10.00 uur kwam een gewapende man de horecagelegenheid binnen. De politie was al snel op de hoogte, omdat een vrouw de man naar binnen zag lopen met een tas, waar een wapen in zat. Zij belde de politie.

* Het Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place werd afgeschermd en diverse gebouwen in de omgeving werden ontruimd. Zo is het hoofdkantoor van de centrale Bank van Australië leeggehaald en is de redactie van Channel 7 is ontruimd. Ook het bekende Sydney Opera House, ruim een kilometer van het café, is ontruimd. De politie heeft zich verzameld in de buurt van chocolaterie.

* De Australische premier Tony Abbott zei in een persverklaring dat Australiërs gewoon moesten doorgaan met hun normale leven, ondanks de gijzeling in Sydney. ‘Het hele punt van politiek gemotiveerd geweld is om mensen bang te maken,’ zei de premier tegen journalisten.

‘Australië is een vredige, open en vrijgevige samenleving. Niets mag daar ooit verandering in brengen. En daarom raad ik alle Australiërs aan om hun dagelijkse dingen te doen.’


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.