buitenland

Teeven: geen zorgen over fraude met dubbele paspoorten

Door Servaas van der Laan - 10 december 2014

Een politierapport waarschuwde voor mogelijk misbruik van meerdere paspoorten door criminelen uit de Balkan en Oost-Europa.Maar volgens staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie is er geen bewijs van fraude in Nederland met dubbele paspoorten.

Wie van identiteit wil wisselen in bijvoorbeeld Roemenië, Servië of Albanië hoeft daar nauwelijks moeite voor te doen. In zeker tien landen in de Balkan-regio of in Oost-Europa is het zeer eenvoudig om een nieuwe voor- en achternaam aan te vragen. Op deze naam kunnen vervolgens echte en geldige identiteitsdocumenten worden aangevraagd.

Onaantastbaar

Criminelen wanen zich met de nieuwe paspoorten onaantastbaar omdat ze voor de autoriteiten ontraceerbaar zijn. Een crimineel kan bijvoorbeeld zonder problemen Nederland binnenkomen en hier uitkeringen en toeslagen aanvragen. Die waarschuwing stond althans in een politierapport dat RTL Nieuws wist te achterhalen.

Uit het rapport bleek dat het voor vreemdelingen in de praktijk niet veel uitmaakt of zij uit een land met visumplicht komen of niet. Dit betekent dat het ook voor criminelen uit bijvoorbeeld Georgië, Kosovo en Oekraïne vrij gemakkelijk is om onder een valse identiteit Nederland binnen te komen.

Misbruik

‘Door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte en ongewenstverklaarde EU’ers relatieve anonimiteit creëren en onder hun nieuwe identiteit(en) in Nederland verblijven, een nieuw Burgerservicenummer (BSN) aanvragen en eventueel een beroep doen op het socialezekerheidsrecht in Nederland,’ meldt het rapport.

Wat dat in de praktijk betekent, heeft het schandaal rond de Bulgaarse toeslagenfraude laten zien. Voor Bulgaarse criminelen was het een fluitje van een cent om in Nederland toeslagen aan te vragen om vervolgens met de noorderzon te vertrekken.

Maar volgens Teeven zijn de in het rapport geuite zorgen voorlopig onnodig gebleken. Uit (nog niet afgeronde) onderzoeken is gebleken dat er voorlopig ‘geen evidentie is voor fraude met dubbele inschrijvingen op basis van het gehanteerde zoekprofiel’. Toch zal het ministerie van Justitie maatregelen nemen om te voorkomen dat personen in Nederland dubbel ingeschreven staan.

Maatregelen

De politie houdt nu al de biometrische gegevens bij van vreemdelingen die zijn aangehouden. Bij een volgende aanhouding kan dan sneller de match met de juiste persoon worden gemaakt. Maar als iemand met een nieuw paspoort op straat wordt gecontroleerd, is het nog altijd lastig om hem te herkennen. De personalia van de vreemdeling zullen immers niet voorkomen in de politiesystemen en zo geen match opleveren.

Teeven zegt ook andere aanbevelingen uit het rapport over te zullen nemen. Zo zal het in de toekomst mogelijk worden om niet-Nederlandse persoonsummers (BSN) te registreren en in te voeren in politiesystemen. Bevraging op een niet-Nederlands persoonsnummer zal dan ook mogelijk worden. Ook gaat Nederland samenwerken met andere landen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.

De Roemeense ambassade heeft bovendien laten weten het beeld van gemakkelijke naamswijziging door fraudeurs niet te herkennen. ‘Bij naamswijziging moet het oude paspoort/ID-kaart/rijbewijs worden ingeleverd. Wie later alsnog het oude document gebruikt, is strafbaar. De Roemeense ambassade is bereid om mee te werken aan mogelijke oplossingen (gegevens kunnen opvragen) als Nederland daarom verzoekt,’ laat de ambassade weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.