buitenland

U krijgt de vrolijke kerstgroeten van Saban Baran uit Turkije

Door Servaas van der Laan - 24 december 2014

Vrouwenhandelaar Saban Baran kan nog steeds vrij blijven rondlopen in de Turkse badplaats Antalya, zo besloot de rechter vandaag. De opgeluchte Baran liet via zijn advocaat de kerstgroeten uitgaan naar Nederland.

Na vijf jaar onbezorgd rond te hebben gelopen in Turkije, leek er woensdag dan eindelijk een einde te komen aan het luxe leventje van de veroordeelde crimineel.

Nederlandse druk

Nederland wil dat Turkije de straf van zeven en een half jaar cel voor vrouwenhandel, mishandeling en het leidinggeven aan een criminele organisatie en een van acht jaar voor een tweevoudige poging tot moord en een poging tot vrouwenhandel omzet naar een Turkse straf.

Na druk van de Nederlandse ministers van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassadeur in Turkije beloofde Turkije dat hier werk van gemaakt zou worden.

Bezwaar

Baran moest woensdag daarom verschijnen bij een Turkse rechtbank. Baran kwam niet, maar stuurde een advocaat. Die diende bezwaar in omdat Turkije niet zomaar een buitenlandse straf mag overnemen. De zaak moet dan worden overgedaan. Tot zijn eigen grote verbazing, meldt RTL- en NRC-correspondent Marloes de Koning, luisterde de rechter direct naar de advocaat.

Na een paar minuten besloot de rechter de zaak uit te stellen tot in februari. Baran hoeft niet de cel in en kan de feestdagen, zoals de afgelopen vijf jaar, met zijn familie doorbrengen.

‘Je kunt blij zijn, we hebben uitstel,’ zei de advocaat over de telefoon tegen Baran in het bijzijn van correspondent De Koning. Baran liet vervolgens via zijn advocaat en voor de camera’s van RTL Nieuws de kerstgroeten uitgaan aan Nederland. Vrolijk Kerstfeest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.