buitenland

Vrachtschip Blue Sky niet in nood, wél migranten aan boord

Door Elif Isitman - 30 december 2014

Het Moldavische vaartuig bij het Griekse Corfu is, ondanks eerdere berichten, niet in de problemen. Er zouden wel zo’n 600 illegale immigranten aan boord zijn.

Op de vraag of er problemen waren op de Blue Sky M, antwoordde de kapitein ‘Nee’ en ‘Ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië’, melden Griekse media.

Poolshoogte

Het fregat Navarino had contact opgenomen met het vrachtschip nadat het eerder op dinsdag een noodsignaal had ontvangen. Het schip zou in de problemen zitten en honderden immigranten aan boord hebben.

Vervolgens besloot de Italiaanse marine poolshoogte te gaan nemen. Drie officieren van de kustwacht zakten vanuit een helikopter op het schip en bekeken de situatie. Toen bleek dat er heel wat migranten waren. Rond 17.30 uur verliet het schip de Griekse territoriale wateren en voer het de Italiaanse zone binnen.

In nood

Het schip, dat zich even ten westen van het Griekse eiland Corfu bevond, zond noodsignalen uit naar aanleiding van de vermeende aanwezigheid van bewapende mannen. Een angstige opvarende luidde de noodklok.

Helikopters en een fregat van de Griekse marine gingen meteen naar het vaartuig. De weersomstandigheden in het gebied zijn slecht.

Het is niet ongebruikelijk dat migranten de Middellandse Zee oversteken op weg naar Italië. Zo’n 160.000 mensen uit met name het Midden-Oosten en Afrika zijn dit jaar naar schatting aangekomen op de Italiaanse kusten. Vaak reizen ze met gammele en propvolle boten. Duizenden hebben de overtocht vermoedelijk niet overleefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.