buitenland

Wie gaat Oekraïne helpen aan extra 12 miljard euro?

Door Servaas van der Laan - 09 december 2014

Het door interne conflicten en financiële malaise geplaagde Oekraïne heeft de komende weken nog eens 12 miljard euro extra nodig om niet om te vallen. Eerder kreeg het land al bijna 14 miljard euro aan noodleningen toegezegd.

Als Oekraïne een faillissement wil voorkomen, heeft het land binnen enkele weken nog eens 12 miljard euro nodig om de gaten te dichten. Met die waarschuwing komt het Internationaal Monetair Fonds dinsdag, meldt The Financial Times.

Extra geld

De extra 12 miljard euro komen boven op de al toegezegde noodlening van bijna 14 miljard euro die het IMF aan het noodlijdende land verstrekt. In ruil voor die lening beloofde het land te hervormen en flink te snijden in de overheidsuitgaven.

Maar dat laatste is erg lastig wanneer een land in oorlog verkeert. De strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land kost de regering in Kiev miljarden. Vooral het teruglopen van de Russische export en het vertrek van Russisch kapitaal raken het land hard. Aangezien er voorlopig geen einde lijkt te komen aan het conflict is de animo voor een extra lening laag.

Wie?

De vraag is wie Oekraïne uit deze penibele situatie gaat redden? De Europese Commissie zou overwegen om Oekraïne extra geld te verstrekken. Maar, zo zei uitgerekend de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan dinsdag, ‘dan moet Oekraïne wel beter zijn best gaan doen’. De Italiaan doelt op de hervormingen die het land heeft beloofd, maar die steeds worden uitgesteld.

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek ‘smeekt’ Oekraïne niet om hulp. ‘Wij smeken niet om geld, we zijn niet aan het jammeren. We zeggen alleen: “we zijn partners. En als we partners zijn, help ons dan. Deze hulp zal beide kanten opwerken”.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.