buitenland

Wraakactie New York: twee agenten vermoord

Door Servaas van der Laan - 21 december 2014

Een man heeft in de Amerikaanse stad New York twee politieagenten doodgeschoten. De agenten hadden geen schijn van kans toen ze van dichtbij in hun patrouillewagen werden geëxecuteerd.

De agenten hielden in hun auto de wacht op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn toen ze uit het niets door de schutter, Ismaaiyl Brinsley, werden neergeschoten met een semi-automatisch wapen. De schutter vluchtte vervolgens naar een nabijgelegen metrostation waar hij zelfmoord pleegde.

Wraakactie

De moord op de agenten is vermoedelijk een wraakactie van Brinsley. Het zou een vergelding zijn voor het politiegeweld tegen minderheden, onder meer in Ferguson.

De schutter dreigde volgens de politiecommissaris al eerder op sociale media tegen de politie. Toch kon hij zonder problemen zijn wraakactie uitvoeren.

Vriendin

Brinsley schoot eerder zaterdag zijn vriendin neer. Die raakte daarbij ernstig gewond. Dat gebeurde in Baltimore County, in de staat Maryland.

In de wijk waar de schietpartij plaatsvond wordt al weken gedemonstreerd tegen buitensporig politiegeweld. Aanleiding was het jurybesluit om een blanke agent in New York niet te vervolgen voor de fatale arrestatie van de donkere Eric Garner.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.