buitenland

Wrakstukken en lichamen gevonden van AirAsia-vliegtuig

Door Elif Isitman - 30 december 2014

Dinsdagochtend werden tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia objecten in zee aangetroffen. Het is vrijwel zeker dat de objecten afkomstig zijn van het vermiste toestel. Er zijn veertig lichamen geborgen.

Dit bevestigen autoriteiten van het Indonesische ministerie van Transport.

De objecten drijven in zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo. De objecten bestaan uit oranje, witte en grijze stukken. Daarnaast zijn er foto’s gemaakt van dingen die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. Ook bevestigt de Indonesische marine dat er nu veertig lichamen van passagiers zijn geborgen.

Uitstekend

Het gebied waarin wordt gezocht naar de vermiste vlucht QZ8501 zal dinsdag verder worden uitgebreid, meldden Indonesische autoriteiten.

De piloot van de vlucht (53) wordt door Indonesische media omschreven als een ‘uitstekende piloot’. Hij voltooide zijn opleiding aan de militaire academie en werkte eerder als straaljagerpiloot voor de Indonesische luchtmacht. Volgens een van zijn voormalige docenten was hij ‘een van de beste afgestudeerden’ van de academie.

Aan boord van het vliegtuig, dat van Soerabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java op weg was naar Singapore waren 162 mensen. De meeste passagiers kwamen uit Indonesië, 3 uit Zuid-Korea, 1 uit Maleisië, 1 uit Singapore en 1 uit Frankrijk.

Tony Fernandes, de directeur van AirAsia, heeft via Twitter zijn condoleances overgebracht aan de familieleden van de passagiers.

Het vliegtuig verdween zondag van de radar. Bij de zoektocht naar het toestel zijn ongeveer 30 schepen en 21 vliegtuigen betrokken. Daarnaast zijn voor de zoektocht meer dan 1100 reddingswerkers ingezet uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.