buitenland

50 jaar: Britten herdenken nationale held Winston Churchill

Door Elif Isitman - 25 januari 2015

Zaterdag was het exact 50 jaar geleden dat Winston Churchill overleed. In Groot-Brittannië werd de geliefde premier massaal herdacht.

Hij overleed op 24 januari 1965 op 90-jarige leeftijd. Hij overleed aan de gevolgen van een beroerte, die hij enkele dagen daarvoor had.

De premier van Groot-Brittannië was tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer populair. Hij wordt gezien als een symbool van heldhaftig verzet tegen nazisme en communisme en als een van de grootste en invloedrijkste politici en oorlogshelden van de twintigste eeuw.

Ceremonie

Zijn begrafenis, die aanstaande vrijdag precies vijftig jaar geleden plaatshad, trok afgevaardigden uit maar liefst 112 verschillende landen. Het was daarmee de grootste staatsbegrafenis uit de geschiedenis.

Enkele noemenswaardige aanwezigen waren onder meer koningin Elizabeth II, de toenmalige Franse president Charles de Gaulle, en Koningin Juliana en prins Bernhard. De ceremonie was in de Londense St. Pauls Cathedral, een kathedraal waar meerdere prominente Britten liggen begraven. Churchill werd begraven in een familiegraf in Bladon, een dorp vlakbij Woodstock.

In Chartwell, Kent, waar Churchill lange tijd woonde is er ter ere van zijn vijftigjarige sterfdag een expositie met onder meer de laatste foto die van hem werd genomen en documenten uit die tijd.

De Britse media stonden zaterdag uitgebreid stil bij de sterfdag van Churchill, die bekend stond om zijn gedenkwaardige uitspraken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.