buitenland

‘Acht doden bij aanslag op vijfsterrenhotel in Libië’

Door Elif Isitman - 27 januari 2015

Vijf gewapende mannen zijn dinsdag een hotel in Tripoli, de hoofdstad van Libië, binnengedrongen. Ze hebben daar acht personen, onder wie vijf buitenlanders, en drie bewakers gedood.

Dit meldt onder meer persbureau AP dinsdag op Twitter.

Het zou gaan om het luxe Corinthia Hotel aan de rand van het oude centrum van de stad. Volgens medewerkers van het hotel droegen de mannen maskers en kogelvrije vesten en hielden ze zich met een onbekend aantal gijzelaars op de twintigste verdieping van het hotel op.

De mannen zouden gelieerd zijn aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), schrijft BBC. De terreurbeweging claimde de aanslag via sociale media. Het hotel in kwestie is ook het hoofdkwartier van Omar al-Hassi, die zich ‘leider’ noemt van een niet door de internationale gemeenschap erkende Libische regering. De aanslag zou een vergelding zijn voor de dood van Abu Anas al-Libi, een bekend Al-Qa’ida-kopstuk die afgelopen maand in een Amerikaans ziekenhuis overleed.

Het hotel zou nog voordat de mannen met de bewaking in aanraking kwamen grotendeels zijn geëvacueerd.

Kort voor de bestorming ontplofte er buiten het hotel een autobom. De Libische veiligheidstroepen hebben het hotel inmiddels omsingeld.

Diplomaten

Tripoli is sinds augustus in handen van een islamitische militie die zich de Libische Dageraad noemt. De militie zette de regering die door de internationale gemeenschap wordt erkend, uit de hoofdstad.

Sinds er in 2011 een einde kwam aan het dictatoriale bewind van Muammar Kaddafi in Libië, bestrijden verschillende milities elkaar. In het Corinthia logeerden vroeger vaak diplomaten. Sinds de militie de stad heeft overgenomen, verblijven die er nauwelijks meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.