buitenland

‘Al-Qa’ida claimt officieel aanslag op Charlie Hebdo’

Door Elif Isitman - 09 januari 2015

Op vrijdag werden op twee plekken in Frankrijk onschuldige burgers gegijzeld. Beide gijzelingen zijn inmiddels beëindigd na bestormingen van de politie. De politie is nu nog op zoek naar de vrouwelijke verdachte, Hayat Boumeddiene. De Jemenitische tak van Al-Qa’ida heeft de aanslag op Charlie Hebdo opgeëist.

23.17 – AQAP, de Jemenitische tak van Al-Qa’ida, heeft vrijdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebo geclaimd, schrijft Le Parisien. Volgens een kopstuk van de terreurorganisatie was de aanslag een wraakactie voor de ‘beledigende spotprenten’ van de profeet Mohammed die het blad publiceerde.

23.14 – Een medewerker van de drukkerij in Dammartin hield zich tijdens de gijzeling schuil in de kantine op de tweede verdieping, zei procureur François Molins vrijdagavond tijdens een persconferentie. De gebroeders Kouachi hebben hem niet ontdekt. De medewerker was in contact met de politie en speelde informatie door over het doen en laten van de twee broers. De broers bevonden zich op de eerste verdieping. De man is er ongedeerd vanaf gekomen.

23.11 – De Franse politie is een nieuwe klopjacht gestart, ditmaal op Hayat Boumeddiene, de vrouwelijke verdachte en de enige van de drie die nog in leven is.

21.45 -De Franse politie heeft kunnen meeluisteren naar wat er tijdens de gijzeling in de Joodse supermarkt in het oosten van Parijs gebeurde. Terrorist Coulibaly had de telefoon namelijk niet goed op de hoorn gelegd. Dit melden Franse media op basis van een bron binnen de politie.

Coulibaly belde een bekende en de politie kon met dat gesprek meeluisteren om er vervolgens achter te komen wat hij van plan was.

20.48 – De Duitse bondskanselier Angela Merkel betuigde haar solidariteit met Frankrijk en zei dat ‘Europa de waarden die voor ons allen belangrijk zijn, die ook de voorwaarde zijn voor de manier waarop wij leven zal verdedigen’.

20.16 – Premier Mark Rutte heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het gijzeldrama, laat hij in een reactie weten. Hij is ‘ontzet over het verlies van onschuldige levens’ en tegelijkertijd ‘opgelucht dat een deel van de gijzelaars ongedeerd is’ en dat er nu een einde aan het drama is gekomen. Ook hij sprak zijn solidariteit met Frankrijk uit.

20.06 – De Amerikaanse president Barack Obama sprak in Knoxville in de staat Tennessee over de gebeurtenissen in Parijs. Hij sprak zijn steun en solidariteit uit aan Frankrijk. Ook hij benadrukt dat de dreiging van terreur nog niet voorbij is.

19.55 – De Franse president François Hollande heeft het volk toegesproken: ‘Het is een tragedie voor onze natie.’ Hij benadrukte dat de dreiging voor Frankrijk nog niet voorbij is en dat de waarden van vrijheid, verscheidenheid en democratie beschermd moeten worden: ‘wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.’

19.51 – De Franse zender BMFTV meldt eerder op vrijdag een telefonisch interview met Amedy Coulibaly te hebben gehouden. Hierin zei Coulibaly namens Al-Qa’ida te hebben gehandeld en dat de actie gecoördineerd was met de gebroeders Kouachi: ‘Zij zijn naar Charlie Hebdo gegaan en ik heb de agent gepakt.’

19.03 – Vier van de tien gijzelaars die het pand levend hebben verlaten, zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

18.49 – De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft vrijdagavond de politie-eenheden bedankt voor hun inzet tijdens de twee gijzeling in Parijs: ‘Ik word enorm verdrietig als ik denk aan de mensen die hun leven hebben verloren aan de gijzelaars. Ik wil de troepen uit de grond van mijn hart bedanken voor hun adequate en kalme optreden.’

18.35 – Er worden in de Franse stad Montpellier twee mensen gegijzeld na een overval op een juwelierszaak. Franse media melden dat het niet zou gaan om een terreurdaad maar om een fout gelopen overval. De stroom in de omgeving van de juwelier is afgesneden.

18. 21 – De Franse president François Hollande spreekt vrijdagavond om 20.00 het volk toe.

18.11 – Er is nog veel onduidelijk over het aantal doden en gewonden.

18.03 – Er zouden volgens CNN vanmiddag tien gijzelaars zijn ontsnapt uit de Joodse supermarkt in Oost-Parijs. Als dit klopt, betekent het dat er veen stuk meer mensen werden vastgehouden dan aanvankelijk werd gedacht.

18.01 – De Franse politie meldt dat de Hayat Boumeddiene, medeverdachte van de schietpartij van donderdag waarbij een politieagente omkwam, nog voortvluchtig is en dat er naar haar gezocht wordt. Het is niet duidelijk of zij ook bij haar vriend was in de supermarkt. Wel zijn er berichten dat hij niet alleen handelde.

17. 57 – Vier gijzelaars zijn dood, meldt persbureau Reuters.

17. 46 – Franse media melden dat de bestorming in Dammartin begon omdat de gebroeders Kouachi schietend naar buiten kwamen.

17. 45 – Bij de bestorming in Dammartin is een lid van de speciale eenheid van de gendarmerie gewond geraakt. Het is nog niet bekend in wat voor staat hij verkeert.

17.44 – Er zijn gijzelaars uit de supermarkt in veiligheid gebracht. Of er ook gewonden zijn is nog niet duidelijk.

17.34 – De politie heeft inwoners van Parijs opgeroepen zo min mogelijk te bellen, zodat het netwerk niet overbelast raakt.

17.25 – Amedy Coulibaly, de man die mensen gijzelden in een Joodse supermarkt, zou ook zijn doodgeschoten.

17.22 – De gijzelaar in Dammartin is ongedeerd. Nog onduidelijk hoe het gaat met de gijzelaars in Parijs.

17.20 – Verdachten gijzeling Charlie Hebdo zijn gedood, meldt persbureau AFP.

17.13 – Ook bij de gijzeling in Parijs zijn explosies gehoord. Het zou gaan om drie of vier zeer harde knallen.

17.08 – De politie zou het gebouw in Dammartin-en-Goële bestormen.

17.04 – Drie grote explosies gehoord bij de drukkerij. Er is nog steeds rook te zien.

16.58 – Bij de drukkerij in Dammartin zijn schoten gehoord en is rook te zien, melden verslaggevers van persbureau Reuters.

16.46 – Op een dak in de buurt van het bedrijfspand in Dammartin-en-Goële, waar de gijzeling is, hebben scherpschutters zich geïnstalleerd.

16.24 – Coulibaly dreigt alle gijzelaars te doden, als het pand waar de twee broers iemand gijzelen, wordt bestormd.

16.12 – De gijzelnemers op de twee locaties zouden telefonisch contact met elkaar hebben. De broers Saïd en Chérif Kouachi zitten nog steeds in een kleine drukkerij in de gemeente Dammartin-en-Goële.

16.08 – Chérif Kouachi is een bekende van Amedy Coulibaly. Ze zouden elkaar kennen uit een terreurgroep.

15.42 – Bijna alle winkels op de Rue der Rosiers in de joodse wijk Le Marais in Parijs zijn uit voorzorg gesloten door de politie in navolging op de gijzeling van de Joodse supermarkt.

15.41 – De gijzelnemer van de Joodse supermarkt eist dat de gebroeders Kouachi een vrijgeleide krijgen.

15.31 – Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat Nederlandse politie en veiligheidsdiensten maatregelen nemen om aanslagen in ons land te voorkomen.

15.29 – Tientallen politiebusjes zijn naar de wijk bij de ringweg gereden waar een gijzeling plaatsheeft in een Joodse supermarkt. Ook circuleren er helikopters boven het gebied. De wijk is afgesloten voor het publiek, het metro- en tramverkeer is stilgelegd.

15.24 – Bij de gijzeling in de Joodse supermarkt zou in ieder één persoon gewond zijn geraakt, meldt de politie.

15.16 – Politie zou de wijk Trocádero ontruimen, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk meldt dat er sprake was van een vals alarm.

15.01 – Het hoofdbureau van de politie ontkent het bericht van persbureau AFP dat er twee doden zijn gevallen bij de gijzeling in de Joodse supermarkt.

14.59 – Hollande en premier Valls komen bijeen voor spoedberaad.

14.53 – De twee verdachten Amedy Coulibaly en Chérif Kouachi kennen elkaar uit een terreurgroep. Ze zijn beiden gelieerd aan Djamel Beghal, die veroordeeld is voor terrorisme.

14.30 – De Franse politie heeft een document vrijgegeven met foto’s van Amedy Coulibaly (32) en Hayat Boumeddiene (26). De twee zouden vriend en vriendin zijn. De naam van Coulibaly dook eerder vandaag op. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van een politieagente donderdag. Amedy Coulibaly zou ook verantwoordelijk zijn voor de gijzeling in Port de Vincennes.

https://twitter.com/LukeReuters/status/553542856162287617

14.21 – Persbureau AFP meldt dat er twee doden zijn gevallen bij de gijzeling in de Joodse supermarkt, Hypercacher, maar dat is nog niet bevestigd. Burgemeester Anne Hidalgo is onderweg naar de plek.

14.11 – Inwoners van Port de Vincennes moeten binnen blijven, scholen zijn gesloten. Het verkeer op de buitenste ring van Parijs wordt tegengehouden.

14.05 – Metrostations in de buurt van de supermarkt zijn afgesloten. Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve is onderweg naar de plaats van de gijzeling.

13.51 – Tientallen zwaarbewapende agenten zijn bij de supermarkt. Onder de gijzelaars zijn vijf vrouwen en kinderen.

13.46 – Bij de schietpartij in Porte de Vincennes is mogelijk geschoten met een kalasjnikov. Het incident vond plaats rond 13.00 uur.

13.41 – Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er een gijzeling gaande is in de Joodse supermarkt. De gijzelnemer houdt een aantal personen vast.

13.34 – De schutter, Amedy C., in de Joodse winkel zou dezelfde man zijn, die donderdag in Parijs een politieagente doodschoot. Hij is een bekende van de broers Kouachi. Volgens France24 is een persoon gewond geraakt.

13.31 – Nog meer geweld in Frankrijk: in een supermarkt voor koosjer eten in Porte de Vincennes, zijn schoten gehoord en zou iemand worden gegijzeld.

12.55 – Ouders in Dammartin-en-Goële worden opgeroepen hun kinderen niet van school te halen. Locoburgemeester Thierry Chevalier zegt dat scholen worden geëvacueerd en kinderen elders worden ondergebracht.

12.41 – Is onderhandelen met gijzelnemers zinvol? De oprichter van de elite-eenheid van de Franse politie GIGN zegt van wel. ‘Ze denken altijd dat er een ontsnappingsmogelijkheid is. Dat biedt ons de mogelijkheid om te onderhandelen,’ zegt Christian Prouteau.

12.32 – Legerhelikopters brengen meer speciale eenheden naar Dammartin-en-Goël.

12.11 – Toen Saïd en Chérif Kouachi woensdag een Renault Clio stalen waren ze ‘zeer kalm, zeer vastberaden, zeer professioneel’ zegt de man van wie de auto was. Het leken wel ‘echte commando’s’. ‘Ze verhieven nooit hun stem, ze renden niet, ze maakten geen opgewonden indruk. Ze zweetten niet. Niets van dat alles. Het waren mannen met een missie, die ook de indruk wekten midden in een operatie te zitten.’

Toen ze weggingen, zeiden ze tegen de man: ‘Als het u ooit door de media wordt gevraagd, zeg dan “het is Al-Qa’ida uit Jemen”,’ zegt de man tegen Europe 1. Eerder vandaag werd bekend dat Saïd Kouachi, de oudste broer, in Jemen zou zijn geweest voor trainingen van Al-Qa’ida.

11.55 – Een man beweert de broers eerder op de ochtend te zijn tegengekomen bij het pand waar zij zich nu verschansen. De mannen zouden hebben gezegd: ‘Loop door. Wij vermoorden geen burgers.’

11.49 – Inmiddels heeft de politie ook de identiteit achterhaald van de man die donderdagochtend in de Parijse wijk Montrouge een agente doodschoot. Twee familieleden zijn opgepakt, waarom is onduidelijk. De arrestant zou een bekende zijn van de broers Kouachi, die worden verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo.

11.46 – De politie houdt journalisten buiten Dammartin-en-Goël. Ziekenhuizen in de omgeving moeten paraat staan om eventuele slachtoffers te behandelen.

11.34 – Inmiddels is het medisch personeel op de plek van de gijzeling. Dat kan er op duiden dat de speciale eenheden een inval gaan doen en ambulances klaar staan om gewonden te helpen.

11.31 – De broers hebben volgens Franse media gezegd dat zij ‘willen sterven als martelaars’.

11.23 – President Hollande geeft een persconferentie terwijl de gijzeling nog aan de gang is. ‘Wij zullen deze situatie afhandelen.’ Hij heeft opgeroepen de eenheid van de natie te bewaren. ‘Eenheid gaat er niet om dat we allemaal hetzelfde zijn, eenheid gaat om respect voor elkaar.’

11.00 – Intussen is bekend geworden dat de vier mensen die nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis liggen na de aanslag van woensdag, buiten levensgevaar zijn. Zeven andere gewonden verlieten donderdag het ziekenhuis.

10.56 – President François Hollande praat met minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve over de operatie in Dammartin-en-Goële.

10.44 – De verdachten van de aanslag houden volgens de politie één persoon gegijzeld.

10.42 – Frankrijk is betrokken bij een oorlog tegen terreur, niet een oorlog tegen religie, zegt de Franse premier Manuel Valls in reactie op de gijzeling. ‘We zijn verwikkeld in een oorlog tegen het terrorisme. We zijn niet in oorlog met een religie, met een beschaving.’

10.40 – Vluchten worden omgeleid en wegen naar Dammartin-en-Goële, ten noordoosten van Parijs, zijn afgezet door de politie.

10.30 – Het ziekenhuis in Meaux zegt nog geen gewonden te hebben behandeld. Medisch personeel is onderweg.

10.26 – Vluchten van en naar Parijs worden omgeleid om het luchtruim boven Dammartin-en-Goële te vermijden, meldt luchthavenbedrijf Aéroports de Parijs.

10.22 – De openbaar aanklager ontkent tegenover France24 dat er doden zijn gevallen. Le Parisien meldde eerder dat twee mensen om het leven zijn gekomen bij de gijzeling.

10.20 – De Franse politie heeft duizend agenten ingezet in de gemeente. Binnen enkele minuten zal die grote politiemacht overgaan tot actie.

10.17 – De gijzeling is in een kleine drukkerij, CTD in Dammartin-en-Goële. Dammartin-en-Goële is een oud stadje in het Île-de-France, niet ver van het vliegveld Charles de Gaulle.

10.11 – Vier helikopters vliegen boven het gebied.

10.09 – Het is nog onduidelijk hoeveel mensen worden vastgehouden door de gijzelnemers. De gijzeling is op een steenworp afstand van de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. De omgeving wordt zwaar beveiligd.

10.03 – Franse autoriteiten zouden in onderhandeling zijn met de gijzelnemers in het dorp Dammartin-en-Goële, meldt de Franse zender iTélé.

09.56 – Bij de gijzeling in Dammartin-en-Goële zouden twee doden zijn gevallen en twintig gewonden.

09.53 – Saïd en Chérif Kouachi zijn een bedrijfspand binnengestormd en hebben medewerkers gegijzeld.

09.50 – De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigt de gijzeling en schietpartij in Dammartin-en-Goële.

09.45 – Volgens Le Parisien zijn twee slachtoffers van de gijzeling in Dammartin overgebracht naar het ziekenhuis in Meaux.

09.38 – De politie heeft de achtervolging ingezet op een gestolen Peugeot 206 op de RN2.

09.33 – In de buurt van de plaats Dammartin-en-Goële, in de buurt van Parijs, is een schietpartij geweest. Er zou een gijzeling gaande zijn, maar dat is nog niet bevestigd. Inwoners van de gemeenten wordt aangeraden om binnen te blijven. Eerder zou er een auto zijn gestolen in Montagny Sainte-Félicité.

09.13 – Experts op het gebied van terreurdreigingen verwachten dat de hoofdverdachten zich niet zelf zullen overgeven, maar zich zullen doodvechten tot ze zijn gevonden.

09.11 – Agenten controleren alle auto’s op de wegen. Mensen moeten hun papieren tonen en de kofferbak van hun auto’s openen voor inspectie.

08.01 – Een voormalig lid van de Franse antiterrorisme-eenheid RAID zegt tegen France Info dat de broers ‘radeloos’ zijn. ‘Dat maakt hen extra gevaarlijk. We moeten proberen om hen levend te vatten.’

08.00 – De broers Kouachi kwamen voor in de Amerikaanse terrorismedatabase en stonden volgens ingewijden ‘al jaren’ op de no-fly-list van de Verenigde Staten.

07.57 – Ook in de nacht van donderdag op vrijdag is het Franse autoriteiten niet gelukt om Saïf en Chérif Kouachi op te pakken. Helikopters hebben urenlang gevlogen boven het zoekgebied in de regio’s Aisne en Oise ten noordoosten van Parijs.

Speciale eenheden hebben verkeerseenheden in het gebied gecontroleerd en talrijke wegen zijn afgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.