buitenland

Amerika verijdelt aanslag op Capitool met arrestatie jihadist

Door Tom Reijner - 15 januari 2015

De Amerikaanse recherchedienst FBI heeft in de staat Ohio een twintigjarige man opgepakt, die van plan zou zijn geweest om het Capitool op te blazen, het gebouw waar de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zetelt.

De terreurverdachte, Christopher Cornell, had onder meer een semi-automatisch wapen in zijn bezit, melden de FBI en verschillende Amerikaanse media.

Explosieven

Hij had een grote hoeveelheid munitie en explosieven aangeschaft en was van plan om naar Washington te reizen, de federale hoofdstad van de Verenigde Staten waar het Capitool is gevestigd. Cornell wordt beschuldigd van poging tot moord op medewerkers van de Amerikaanse regering en vanwege illegaal bezit van vuurwapens.

De terreurverdachte zocht uit hoe hij bommen in elkaar moest zetten en zou op Twitter actief zijn geweest onder de naam Raheel Mahrus Ubaydah en video’s en verklaringen hebben gepost waarin hij zijn steun uitsprak voor terreurbeweging Islamitische Staat.

Informant

Tijdens een ontmoeting met een informant van de FBI in november zei Cornell dat hij leden van het Congres als zijn vijanden beschouwt en vertelde hij over zijn plannen om in of bij het Capitool bommen te laten ontploffen.

Ook wilde hij het vuur openen op werknemers en volksvertegenwoordigers. De jihadist wordt naar eigen zeggen niet ondersteund door een terroristische groepering.

Drone

Hij verwees wel naar de in de Amerika geboren Anwar al-Awlaki, een radicaalislamitische leider. Die werd door de Verenigde Staten in 2011 in Jemen gedood door een raket die werd afgevuurd door een drone.

Al-Awlaki was een belangrijke steunpilaar van soennitische terroristen. Onlangs dook de naam van deze Al-Awlaki weer op. Chérif Kouachi, die een bloedbad aanrichtte op de redactie van Charlie Hebdo, zei in het pand in Dammartin-en-Goële waar hij zich samen met zijn broer Saïd schuilhield, dat hij voor Al-Qa’ida in Jemen in actie was gekomen en met geld van Al-Awlaki was gesteund.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.