buitenland

Anderhalf miljoen Parijzenaars in ‘mars voor de republiek’

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2015

In Parijs zijn zondag anderhalf miljoen mensen de straat opgegaan om mee te lopen in de ‘mars voor de republiek’. Tientallen politiek leiders liepen vooraan in de stoet door de Franse hoofdstad.

Anderhalf miljoen mensen kwamen naar schatting af op de aangekondigde demonstratie. Het place de la République is, met een bronzen standbeeld van Marianne, niet alleen het symbool van de Franse republiek, het plein ligt ook vlak bij de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo waar zich afgelopen week het veelbesproken drama voltrok.

In vele andere Franse steden hebben in totaal zeker zevenhonderdduizend mensen meegedaan aan manifestaties tegen de terreur van de afgelopen dagen.

Politiek leiders

Naast vele burgers liepen ook vele politici en wereldleiders mee in de mars. Volgens de krant Le Monde deden 56 bestuurders, 44 wereldleiders en 12 leiders van internationale organisaties mee aan de manifestatie.

Vrijwel de voltallige regering van president François Hollande deed mee. Ook de voormalige president Nicolas Sarkozy en oud-premiers Alain Juppé, François Fillon et Jean-Pierre Raffarin waren van de partij.

Boycot

Ook oppositiepartijen liepen mee, behalve de Front National van Marine Le Pen. De partij zegt niet uitgenodigd te zijn voor de mars en demonstreerde op andere plekken. Zo was partijleider Le Pen zondag aanwezig bij een betoging in Beaucaire in het departement Gard.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken liep niet mee met de tocht omdat er cartoons van Charlie Hebdo werden getoond bij de manifestatie. De minister vindt de cartoons beledigend voor het Marokkaanse volk en liep daarop niet mee.

Abbas en Netanyahu

Aan de betoging in Parijs deden vele wereldleiders mee. Zowel de Palestijnse president Mahmoud Abbas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was aanwezig. Daarnaast stuurde Turkije premier Ahmet Davutoglu, Rusland minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en Amerika Justitie-minister Eric Holder. Ook vertegenwoordigers van onder meer Jordanië, Oekraïne, Mali, Tunesië, Algerije, Egypte, Nigeria en Australië liepen mee.

Verschillende leiders van religieuze organisaties hebben hun deelname aangekondigd, onder wie leiders van zowel islamitische als joodse organisaties. Ook de leiders van alle landen van de Europese Unie zijn vanmiddag in Parijs. Nederland stuurt premier Rutte (VVD).

Kritiek

De mars is bedoeld om de slachtoffers van de terreuraanslagen te herdenken en om op te komen voor de vrijheden van de westerse samenleving. Er is ook kritiek op de demonstratie. Journalist Arnold Karskens noemde de demonstratie bij WNL op Zondag ‘naoorlogs verzet’.

Karskens vindt dat de overheid na 9/11 veel meer had moeten doen om potentiële terroristen het land uit te zetten. In dezelfde uitzending pleitte CDA-leider Sybrand van Haersma Buma voor een stop op de bezuinigingen bij de AIVD en MIVD om zo (potentiële) jihadgangers beter in de gaten te kunnen houden.

Ook op de deelnemers aan de mars is het nodige aan te merken. Zo valt de deelname van bijvoorbeeld de Turkse premier Davutoglu en koning Abdullah van Jordanië niet bij iedereen even goed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.