buitenland

Antwerpen zet militairen in om de stad te bewaken tegen terreur

Door Elif Isitman - 16 januari 2015

Als gevolg van de groeiende terreurdreiging gaan vanaf zaterdag soldaten de stad Antwerpen bewaken. Het gaat hierbij om enkele tientallen paracommando’s die onder bevel van de politie bewakingsopdrachten gaan uitvoeren.

Het is een voorzorgsmaatregel om de burgers te  beschermen. Dit maakte de Antwerpse burgemeester Bart de Wever vrijdag bekend. De strijdkrachten zullen de politie gaan ondersteunen in de bewaking van openbare gebouwen, schrijft De Standaard.

‘Geen belegerde stad’

De legerbewaking wordt volledig met de politie gecoördineerd.  Door soldaten in te zetten, kunnen politieagenten zich op andere politietaken concentreren, zoals de ‘bestrijding van criminaliteit en overlast’.

De burgemeester benadrukt wel dat Antwerpen geen ‘belegerde stad’ wordt. Defensie komt slechts ter ondersteuning maar zal de stad niet ‘overnemen’. Wel staan er minstens 150 soldaten klaar om bij te springen, mocht dat nodig zijn.

De vrees heerst nu in België dat andere terroristen actie zullen ondernemen, schrijft de Gazet van Antwerpen. Eerder op vrijdag maakte de Belgische regering al bekend dat de inzet van het leger een mogelijke optie is nu België in een verhoogde alarmfase verkeert. Het algemene dreigingsniveau is sinds de antiterreuroperatie van donderdagavond opgehoogd naar 3 op een schaal van 4.

Handlangers

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf wel aan dat er geen aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen, maar dat het dreigingsniveau is opgehoogd uit voorzichtigheid: ‘je weet niet welke effecten deze actie zal hebben op handlangers.’

Federaal procureur Eric van der Sypt zei dat donderdagavond nipt een aanslag werd voorkomen: ‘Het was maar een kwestie van uren voor ze in actie zouden komen.’ Er werden bij de antiterreuroperatie politie-uniformen gevonden, waardoor nu de aanname geldt dat de verdachten een aanslag op de Belgische politie aan het plannen waren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.