buitenland

België: terroristen wilden agenten op straat vermoorden

Door Tom Reijner - 16 januari 2015

De angst dat er in België, net na de grote politieactie in Verviers, een aanslag zal worden gepleegd, is nog niet voorbij. Er is meer bekendgemaakt over de anti-terreuroperatie van donderdagavond en vrijdagnacht.

Met de actie is een terreurcel ontmanteld, die van plan was om politieagenten op de openbare weg te doden, zegt een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie.

In totaal zijn er twaalf huiszoekingen geweest. In Verviers werden daarbij onder meer wapens, valse documenten en een flinke som geld gevonden. Ook zijn er politie-uniformen aangetroffen. Dat wijst op een mogelijke aanslag op agenten, aldus justitie.

Er zijn dertien mensen opgepakt in België. In Frankrijk zijn twee terreurverdachten in de kraag gevat. Het zou gaan om een Belgische terreurcel, zonder internationale vertakkingen, blijkt uit voorlopig onderzoek.

In actie

De anti-terreureenheden vrezen dat nu andere terroristen – vermoedelijk teruggekeerde Syriëgangers – in actie zullen komen, meldt de Belgische krant De Tijd.

Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken zei na het bekendmaken van het opschalen van het terreuralarm – naar niveau drie, op een schaal van vier –  juist dat er ‘ geen nieuwe elementen’ van bedreiging waren, maar dat het om een ‘keuze van voorzichtigheid’ ging. Met huiszoekingen in Verviers (niet ver van de Nederlandse grens), Luik, Brussel en Halle-Vilvoorde is een gevaarlijk terreurplan net op tijd doorkruist, zo lijkt het.

Brute moord

Bij de politieoperatie kwamen twee verdachten om het leven. Een groep teruggekeerde Syriëgangers stond op het punt een aanslag te plegen op politieagenten. Ook zouden ze van plan zijn geweest om een prominente Belg te ontvoeren en te onthoofden, schrijft Het Laatste Nieuws.

Via internet zou dan een filmpje van de brute moord moeten worden verspreid. Niet duidelijk is wie het doelwit was. Op basis van een hooggeplaatste bron bij de gerechtelijke macht meldt de Belgische krant dat het mogelijk gaat ‘om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie’.

‘Het was een operationele cel die concrete plannen had voor aanslagen. De afgelopen week kwam het tot een hoogtepunt. We moesten wel ingrijpen,’ zei Eric Van Der Sypt van het federaal parket donderdagavond. Het wachten was op de komst van een terroristenleider naar Verviers, die een belangrijke rol zou spelen bij de aanval. Toen die terrorist gisteren in de Belgische plaats aankwam, was dat het signaal voor de politie om in te grijpen, weet Het Laatste Nieuws.

Het gevaar is volgens hem nog niet geweken, waarschuwde Van Der Sypt. ‘We weten niet wat de komende uren, dagen en weken zal gebeuren.’ Er is een onderzoek gaande naar de terreurcel en hun exacte plannen. Veel politiebureaus zijn vandaag dicht. Bij anderen wordt extra gepatrouilleerd.

School

De terreurdreiging heeft ook gevolgen voor de Joodse gemeenschap bij onze zuiderburen. In Brussel, de Belgische hoofdstad, en Antwerpen, blijven de belangrijkste Joodse scholen dicht.

Vooral in de laatstgenoemde stad wonen veel orthodoxe Joden, zo’n 20.000. Ook in Amsterdam opent de orthodox-joodse school Cheider vandaag niet de deuren, heeft het bestuur van de school aan de ouders laten weten, meldt de NOS.

Op de school zitten ongeveer 200 leerlingen. Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de onderwijsinstelling gesloten te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.