buitenland

Beschieting bus Donetsk doorkruist nieuw ‘akkoord’ Oekraïne

Door Tom Reijner - 22 januari 2015

Net nadat Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland overeenstemming hadden bereikt over het terugtrekken van de zware wapens uit het conflictgebied in het oosten van Oekraïne, vielen bij een beschieting in Donetsk donderdagochtend meerdere doden.

Zeker negen burgers kwamen om het leven toen een trolleybus werd beschoten, meldt BBC.

Bushalte

Eerder werd nog gesproken over dertien doden, maar dat getal werd later naar beneden bijgesteld. De projectielen kwamen neer bij een bushalte in de Oost-Oekraïense stad, melden de lokale autoriteiten.

De stad, die voor de oorlog meer dan een miljoen inwoners had en een strategische plek is, is nog altijd een bolwerk van de pro-Russische separatisten. De slachtoffers zouden passagiers zijn en iemand in een auto. Wie precies het vuur heeft geopend, is nog onbekend.

Volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform zijn de rebellen begonnen met het beschieten van twee woonwijken vanochtend. Terroristen zouden volgens de politiechef van Donetsk raketlanceersystemen hebben gebruikt om ‘huizen te verwoesten’.

Ook op de luchthaven van de stad is afgelopen nacht opnieuw flinke strijd geleverd, waarbij ten minste zes Oekraïense militairen zijn gedood. Het Oekraïense regeringsleger meldde donderdagmorgen dat het zich heeft teruggetrokken uit de terminal, waar zeer fel om is gestreden, maar dat de militairen nog wel andere delen van het kapotgeschoten vliegveld in handen hebben.

Zware wapens

De avond voor de beschieting deden Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland een nieuwe poging om de crisis in Oekraïne op te lossen. In een gezamenlijke verklaring pleitten zij voor het terugtrekken van alle zware wapens uit het oorlogsgebied.

Daar lijkt voorlopig nog niets van terecht te zijn gekomen. De strijdende partijen maakten al eerder afspraken om het geweld te beëindigen, maar die werden voortdurend geschonden. Zo is de strijd rond de luchthaven feitelijk nooit geluwd.

In deze maandenlange crisis zijn naar schatting rond 5.000 mensen om het leven gekomen en zijn zeker 1,2 miljoen burgers van huis en haard verdreven.

De pro-Russische rebellen, van wie wordt gezegd dat zij (actieve) steun krijgen van Moskou, hebben de regio’s rond Koehansk en Donetsk nog stevig in handen. Eerder deze week ontploften er granaten in een menigte aanhangers van de Rechtse Sector, een ultranationalistische Oekraïense beweging. Dat gebeurde in Charkov, een stad die honderden kilometers is verwijderd van de frontlinie. Er is dan ook grote angst dat het conflict de komende tijd opnieuw escaleert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.