buitenland

#Blizzardof2015 legt openbaar leven lam aan oostkust Amerika

Door Shari Deira - 27 januari 2015

Het openbare leven aan de noordoostkust van de Verenigde Staten ligt stil vanwege de ‘historische sneeuwstorm’ die zijn intrede doet. Automobilisten mogen niet meer de weg op, alleen sneeuwschuivers hebben vrij baan.

In grote steden als New York zou 60 tot 80 centimeter sneeuw vallen. Zo veel ligt er momenteel nog niet, toch is het stil op straat.

Wie toch de weg op gaat in New York riskeert een boete van 300 dollar (266 euro). Ook het openbaar vervoer ligt plat in de city that never sleeps: metro’s en bussen rijden niet.

Duizenden vluchten zijn al geannuleerd vanwege het winterse weer. De grote luchtvaartmaatschappijen zeggen dat geen vliegtuigen zullen landen of vertrekken in New York, Boston en Philadelphia.

De National Weather Service zegt dat het niet gaat om zomaar een winterse storm. Het instituut spreekt van een ‘levensbedreigende’ en ‘historische’ storm. In zes Amerikaanse staten is dan ook de noodtoestand afgekondigd.

Inwoners van de staten New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts en New Hampshire moeten binnen blijven.

De meeste Amerikanen geven gehoor aan deze oproep en hebben genoeg boodschappen gedaan zodat ze het even kunnen uithouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.