buitenland

Canadese commando’s in gevecht op de grond met IS in Irak

Door Elif Isitman - 19 januari 2015

Canadese commando’s zijn vorige week in Irak verwikkeld geraakt in een grondgevecht met terroristen van Islamitische Staat (IS). Ze werden beschoten tijdens een bespreking met Iraakse leiders aan de frontlinie.

Dit zei de Canadese commandeur Michael Rouleau maandag, melden Canadese media maandag.

Eerste keer

Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya is dit de eerste keer dat Westerse troepen op de grond vechten met leden van de terreurgroep.

De Canadezen waren op de plek in kwestie om daar te spreken met Iraakse leiders. Ze werden daar echter onder vuur genomen met mortieren. Sluipschutters wisten vervolgens de IS-leden te neutraliseren, aldus Rouleau. Bij de aanval zijn geen Canadezen gewond geraakt.

Steun

Canada heeft ongeveer 600 troepen in het gebied waarin de internationale coalitie tegen IS luchtaanvallen uitvoert. Ongeveer 60 daarvan zijn commando’s. De Canadezen zijn niet in Irak om te vechten met IS, maar om de Iraakse troepen te steunen en te trainen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.