buitenland

Charlie Hebdo: dit doen autoriteiten om de terroristen te pakken

Door Elif Isitman - 08 januari 2015

Nog steeds wordt er gezocht naar de twee hoofdverdachten van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De derde verdachte heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Wat doen de Franse autoriteiten om de hoofdverdachten te vinden?

Volgens een uitgelekt politiedossier zijn de drie verdachten van de aanslag in Parijs de vermoedelijke Syriëgangers Said en Chérif Kouachi en de dakloze Hamid Mourad.

De gebroeders Kouachi zijn bekenden van de Franse politie: zij werden in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten maar er waren op voorhand geen aanwijzingen dat er een terroristische aanslag werd voorbereid. Ook liepen er geen onderzoeken of strafzaken tegen de twee broers. Dit bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdagochtend.

De derde verdachte, d dakloze heeft zichzelf aangegeven bij de politie en de landelijke klopjacht op de twee broers duurt voort.

Entourage

De Franse politie heeft nu zeven mensen gearresteerd die in verband worden gebracht met de twee hoofdverdachten. Vier van hen werden aangehouden in de stad Reims, in de wijk Croix Rouge, en twee in de noordelijke plaats Charleville-Mézières.

De laatste werd gepakt in Genevilliers, even ten noordwesten van Parijs. De arrestanten worden beschreven als leden van de ‘entourage’ van de gebroeders Kouachi.

‘Gewapend en gevaarlijk’

Naar die twee broers wordt op de dag van nationale rouw nog steeds actief gezocht. Het grootste gedeelte van de klopjacht wordt uitgevoerd door de antiterreureenheid van de Franse politie, de Recherche Assistance Intervention Dissuasion (RAID). De Franse autoriteiten gaven woensdagavond een foto van de twee hoofdverdachten vrij maar waarschuwt wel dat de mannen ‘gewapend en gevaarlijk’ zijn.

Daarnaast heeft de Franse politie 2000 extra agenten en 650 militairen naar Parijs gestuurd om de rust in de hoofdstad te bewaren.

Hamid Mourad, de dakloze jongen die zichzelf op donderdag bij de politie meldde, is ingerekend en zal nu naar verwachting worden verhoord. Mourad beweert onschuldig te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.