buitenland

Charlie Hebdo-wagen niet welkom tijdens carnaval in Duitsland

Door Laura van Dijk - 29 januari 2015

Een carnavalswagen met als thema de terroristische aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo is teruggetrokken. De kar – die zou meerijden tijdens de beroemde carnaval in het Duitse Keulen – zorgde voor veel discussie.

De wagen zou de onbezorgde sfeer en de vrijheid van het feest aantasten, schrijft het Duitse festivalcomité in een verklaring.

Een aantal dagen geleden klonk nog een heel ander bericht: Charlie Hebdo moest als vanzelfsprekend een onderdeel van het carnaval worden.

Angst

‘Wij zeggen heel duidelijk ‘ja’, omdat het een aanslag op de vrijheid van meningsuiting is.’ Dat onderwerp is onlosmakelijk verbonden met carnaval, zei voorzitter Christoph Kuckelkorn.

Veel carnavalsverenigingen wilden niet worden geplaatst in de buurt van de praalwagen, uit angst voor een eventuele aanslag. Dat bleek uit de vele brieven die het festivalcomité ontving.

In de Rosenmontag-optocht rijden veel wagens met een actueel onderwerp, vaak hebben ze een spottende toon. Zo werd in 2009 de Guantánamo Bay gevangenis op Cuba behandeld tijdens het satirische feest.

Taboe

In een interview met Spiegel Online zei Kuchelkorn vorig jaar nog dat ze tijdens het feest ‘voorzichtig zijn om religieuze gevoelens te kwetsen’ toen gevraagd werd naar taboes.

Op de Charlie Hebdo-wagen staat een clown die met een groot potlood het wapen van een terrorist aanvalt. Op de tweede wagen hangen de portretten van de overleden cartoonisten van het satirische weekblad.

Het carnaval in Keulen heeft dit jaar van 12 tot 17 februari plaats en trekt ieder jaar miljoenen bezoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.