buitenland

Charlie Hebdo: wat staat er in het nieuwste nummer?

Door Shari Deira - 14 januari 2015

In Frankrijk wordt woensdag het eerste nummer van Charlie Hebdo verkocht sinds de aanslag op de redactie vorige week. Nederlandse nieuwsgierigen moeten wachten tot donderdag, dan wordt het nummer pas in ons land verspreid.

Het zal overigens nog lastig worden om het nummer donderdag in Nederland te kopen. Slechts vijfhonderd exemplaren van het satirische weekblad zijn beschikbaar voor ons land. Die zullen vooral worden verkocht in winkels die normaal gesproken ook internationale kranten en tijdschriften verkopen.

Vergeven

Maar wat staat er in het nieuwe nummer van Charlie Hebdo? Dinsdag werd al de cover onthuld: een huilende profeet Mohammed houdt een bordje omhoog met de tekst: ‘Je suis Charlie’. Daarboven staat: ‘Alles is vergeven’.

De makers van Charlie Hebdo wilden een normaal nummer maken, maar stonden vanzelfsprekend wel stil bij de dramatische gebeurtenis van vorige week. Op een spotprent zijn twee terroristen te zien die opstijgen naar de hemel en vragen: ‘Waar zijn de zeventig maagden?’ Op de achtergrond zijn Charlie Hebdo-redacteuren te zien die genieten van een orgie, met het antwoord: ‘Die zitten bij de journalisten die jullie hebben vermoord.’

In een commentaar bedankt de redactie de miljoenen mensen die zich de afgelopen dagen ‘Charlie‘ hebben genoemd. De makers van het blad willen geen beschuldigingen horen dat zij door tekeningen van de profeet de aanslag zelf op de hals hebben gehaald, staat in het commentaar.

In de binnenkant van het blad komen veel prominente Fransen aan bod, meldt de NOS. ‘President Hollande heeft een cartoon, Marine Le Pen heeft een cartoon, Jezus en joden komen voorbij, een vrouw tilt haar boerka op en laat haar sexy ondergoed zien.’

Cover

De nieuwste cover van Charlie Hebdo werd dinsdag niet overal even goed ontvangen. Niet alle media publiceren de voorkant van het satirische weekblad en onder meer de Britse krant The Guardian vond het nodig om een waarschuwing bij het publiceren van de cover neer te zetten.

Een van de hoogste islamitische autoriteiten in Egypte, Dar al-Ifta, waarschuwde dat de cover de spanningen tussen het Westen en moslims alleen maar verder zou doen oplopen, meldt The New York Times. De Franse koepelorganisatie voor moslims is ook niet blij met de cover. Cartoonisten van het blad hebben al nieuwe bedreigingen gekregen vanwege het afbeelden van de profeet.

Het eerste nummer van Charlie Hebdo zou verschijnen in een oplage van drie miljoen en in zes verschillende talen, waaronder Engels, Arabisch en Turks. Inmiddels is besloten dat er twee miljoen exemplaren worden bijgedrukt om aan de vraag te kunnen voldoen. In veel kiosken in Frankrijk is het blad al uitverkocht.

Enkele lezers die het blad toch hebben weten te bemachtigen, doen daar hun voordeel mee. Op eBay vragen mensen honderden euro’s voor de nieuwste Charlie Hebdo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.