buitenland

#CharlieHebdo: voor Turkije reden om Israël weer te schofferen

Door Tom Reijner - 15 januari 2015

Israël is een ‘terreurstaat’ en zijn premier, Benjamin Netanyahu, is vergelijkbaar met de terroristen die in Parijs dood en verderf zaaiden. De aanval op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt is voor de Turkse regering aanleiding om weer eens ouderwets uit te halen naar de Joodse staat.

‘Het bloedbad in Parijs, aangericht door terroristen, was een misdrijf tegen de menselijkheid, zeker. Maar ook Netanyahu is, als leider van een regering die spelende kinderen op een strand in Gaza bombardeert, duizenden huizen vernietigt en onze Turkse burgers op een hulpschip in internationale wateren afslacht, schuldig aan misdrijven tegen de menselijkheid.’

Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag tijdens een persconferentie. Volgens hem is Netanyahu gelijk aan de terroristen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zeventien mensen.

Protestmars

Met deze woorden herhaalde hij min of meer de niet minder smakeloze opmerkingen van de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, op maandag. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas beschuldigde hij Netanyahu ervan een ‘terreurstaat’ te leiden.

Erdogan zei niet te begrijpen dat de Israëlische premier meeliep met de protestmars in Parijs dit weekeinde, waarbij wereldleiders (vooraan in de mars en gearmd) en duizenden betogers zich met de inmiddels bekende leus ‘Je suis Charlie’ uitspraken tegen terreur en voor vrijheid van meningsuiting.

‘Ik kan nauwelijks begrijpen waarom hij daar naartoe durfde te gaan. Voor een keer, leg verantwoording af voor de slachting die je aanrichtte onder kinderen en vrouwen,’ waarbij Erdogan verwees naar de oorlog in Gaza en Israël deze zomer.

In dezelfde persconferentie zei de president een verband te zien tussen de bloedige terreuraanvallen in Frankrijk en ‘racisme, haatzaaien en islamofobie‘ – dat waren volgens hem de drijvende krachten achter de dramatische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad vorige week. Het Westen is ‘hypocriet’ door dit niet te erkennen.

Akelig stil

In Israël wordt boos gereageerd op de beschimping uit Ankara. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman noemde Erdogan een ‘antisemitische pestkop‘. Volgens Netanyahu moet hij de eerste wereldleider nog horen die de woorden van de Turkse president veroordeelt. Tot dusver blijft het akelig stil.

Overigens nam ook premier Davutoglu deel aan de mars door de straten van Parijs. In Turkije zelf mag de voorpagina van het eerste nummer van Charlie Hebdo na de terreuraanslag niet worden afgedrukt. De profeet Mohammed is daarop afgebeeld, en dat is niet toegestaan in het overwegend islamitische land.

Heiligschennis

De Turkse vice-premier Yalcin Akdogan schreef op Twitter dat degenen die de voorkant van het blad publiceren schuldig zijn aan ‘heiligschennis’ en hij noemde publicatie van de cover ‘bewuste opruiing en provocatie’. Onder persvrijheid valt niet het beledigen van religieuze waarde, zegt ook Davutoglu.

Journalisten die deze ‘morele’ grens overschrijden, kunnen op een gevangenisstraf rekenen in Turkije. Het seculiere blad Cumhuriyet – vaak erg kritisch tegenover de islamistische regering – durfde het aan om delen uit de laatste Charlie Hebdo te publiceren en werd daarvoor op de vingers getikt. Cumhuriyet noemde de publicatie van de voorpagina, vergezeld van Turkse teksten, een ‘voorbeeld van solidariteit‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.