buitenland

‘Chérif Kouachi was bang te zullen sterven in Irak’

Door Servaas van der Laan - 08 januari 2015

Er wordt steeds meer bekend over Chérif Kouachi, die door de Franse autoriteiten wordt verdacht van de aanslag op weekblad Charlie Hebdo. Volgens zijn oude advocaat durfde Kouachi enkele jaren geleden niet naar Irak te gaan omdat hij bang was te zullen worden gedood.

Raadsman Vincent Olliver stond Chérif Kouachi bij in 2008 toen de Franse Algerijn zich moest verantwoorden voor zijn rol in een groepering die jonge moslims ronselde in Frankrijk voor de jihad in Irak.

Bang

Volgens Olliver was Kouachi destijds ‘opgelucht’ dat hij werd opgepakt,’ vertelt de advocaat donderdag in dagblad Le Monde. ‘Hij was bang te zullen worden gedood in Irak,’ beweert Olliver. In een documentaire uit 2005 zei Kouachi nog stoer dat hij ‘wilde sterven als martelaar’.

Volgens de advocaat werd Chérif grootgebracht door zijn oudere broer Said en zijn zus. Zijn Algerijnse ouders zijn jong overleden. Hij was niet bepaald het type bij wie het religieus fundamentalisme met de paplepel is ingegoten. ‘Hij is gewoon in handen gevallen van een kleine bende waar hij, zoals je vaker ziet in dit soort gevallen, zijn dagelijkse zorgen kon vergeten.’

Naïef

De raadsman noemt Kouachi vooral een ‘naïeve jongen’ die beïnvloed werd door de foute ideeën van anderen. ‘Maargoed, dat is wat mensen altijd achteraf zeggen als ze een moordenaar of een terrorist hebben gekend.’

Van grote broer Saïd zijn nooit jihadplannen of ronselpraktijken bewezen. ‘Saïd heeft 72 uur vastgezeten, maar werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs’.

Zijn de broers inderdaad terroristen die woensdag in koelen bloede twaalf personen executeerden op en bij de redactie van Charlie Hebdo? De advocaat heeft zijn twijfels. ‘Ik kan het ogenschijnlijke professionalisme van de daders lastig rijmen met de amateuristische actie om de id-kaarten in de auto te laten liggen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.