buitenland

Demonstratie Pegida afgelast vanwege dreiging extremisten

Door Shari Deira - 18 januari 2015

Al maanden gaat de Duitse Pegida-beweging de straat op, maar de demonstratie in Dresden gaat maandag niet door. Aanleiding daarvoor zijn dreigementen van islamitische extremisten aan het adres van leider van de groep Lutz Bachmann.

De organisatie maakt zondag op Facebook bekend dat de demonstratie van maandag niet doorgaat. ‘Er is bewijs dat een lid van de organisatie in gevaar zou zijn tijdens de demonstratie,’ laat Pegida weten.

Ook alle andere openbare bijeenkomsten in Dresden worden verboden. Het is onduidelijk hoeveel bijeenkomsten door het verbod worden getroffen.

Demonstratie

Autoriteiten in Duitsland kregen informatie van buitenlandse inlichtingendiensten over een poging tot een aanslag. De politie kan de veiligheid van de demonstratie van maandag niet garanderen, ook gezien de recente terreurdreiging.

Duitse inlichtingendiensten hadden vrijdag al aanwijzingen dat terroristen mogelijk aanslagen willen plegen op treinstations in Dresden en Berlijn. De anti-islamitische beweging werd toen al als mogelijk doelwit genoemd.

Een hoge Duitse veiligheidsambtenaar zei tegen het weekblad Der Spiegel de berichten over eventuele aanslagen ‘zeer serieus’ te nemen.

IS

Pegida gaat al maanden in Dresden de straat op. Betogers zeggen te willen doorgaan met demonstreren tot de regering van bondskanselier Angela Merkel haar asielbeleid wijzigt. De Turkse premier Ahmet Davutoglu vergeleek de beweging afgelopen week met terreurbeweging IS.

‘Als terreurgroepen in Mosul kerken verwoesten, bedoelen ze dat Mosul een islamitische stad is, wat niet waar is. Door de hele geschiedenis heen leefden daar christenen. Het is dezelfde logica als die van Pegida, dat Duitsland alleen aan de christenen behoort. Dat is toch een middeleeuwse mentaliteit.’

Davutoglu ziet Pegida als een bedreiging voor Duitsland. ‘Dat is niet alleen een bedreiging voor Turken en moslims, maar ook een bedreiging voor Duitsland zelf.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.