buitenland

Deze Amerikaan zat 37 jaar onschuldig vast voor dubbele moord

Door Tom Reijner - 24 januari 2015

Een 70-jarige Amerikaan is vrijdag vrijgelaten uit een gevangenis in Whiteville in de Amerikaanse staat North Carolina. Een panel van drie rechters oordeelde dat Joseph Sledge ten onrechte was veroordeeld voor een dubbele moord.

Sledge zat 37 jaar onschuldig in de gevangenis, schrijft de krant Chicago Sun-Times.

Fout

De drie rechters spraken hem vrij, nadat uit DNA-onderzoek was gebleken dat haren en vingerafdrukken, die als bewijs in het proces tegen Sledge waren gebruikt, niet van hem waren. Ook had een getuige tegen Sledge zijn verklaring ingetrokken.

De openbaar aanklager heeft excuses aangeboden. ‘Voor een aanklager is er niets ergers dan een onschuldige veroordelen,’ zei hij tegen Sledge. ‘Het systeem heeft een fout gemaakt.’

Boerderij

Sledge werd in 1976 veroordeeld voor het doodsteken van een vrouw en haar dochter, Josephine en Ailene Davis. Op dat moment zat de man een gevangenisstraf van vier jaar uit voor diefstal.

Overdag werkte hij met andere gevangenen op een boerderij. Een dag voor de dubbele moord wist Sledge te ontsnappen. Kort daarna werd hij in de kraag gevat en kreeg hij na een proces levenslang opgelegd. Hij heeft altijd ontkend dat hij de moordenaar was.

De familie van de twee slachtoffers blijven ervan overtuigd dat Sledge de moord op zijn geweten heeft. Voor hen blijft de nu vrijgelaten man een koelbloedige moordenaar. De nabestaanden zijn boos dat zij de pijnlijke herinneringen aan de dubbele moord in 1976 weer moeten herleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.